Külföld
(TASR/AP-felvétel)

Kémprogram az okostelefonokban

MTI

2018. január 18. 08:33

Moszkva | Lehallgatja a telefonbeszélgetést, megkaparintja az SMS-eket és az interneten átvitt adatokat, és lefényképezi a felhasználót.

A Kaspersky Lab moszkvai székhelyű kiberbiztonsági cég egy erős Android-kémszoftverre bukkant, amelynek segítségével a mikrofonon keresztül lehallgathatóak a beszélgetések és hozzáférhetőek a WhatsApp felületén közzétett üzenetek.

A Kaspersky Lab az érintett felhasználók köréből arra a következtetésre jutott, hogy egy megfigyelési technikákra szakosodott olasz cég fejleszthette ki a kémprogramot.

A kiberbiztonsági cég a Skygofree nevet adta a szoftvernek. A Kaspersky Lab közölte, hogy ez az egyik legerősebb Android operációs rendszeren futó kémprogram, amellyel valaha találkozott.

A Skygofree egy fogyatékosok számára kifejlesztett segédfunkción keresztül jut hozzá a WhatsApp-üzenetekhez, amely például felolvasás céljából hozzáfér azokhoz. A funkció használatához szükséges hozzájárulást egy megtévesztő kérdéssel szerzi meg a kémszoftver. A program megkaparinthatja az okostelefonon található SMS-eket, GPS-koordinátákat, híváslistákat és naptárbejegyzéseket. Ezen kívül más applikációk által tárolt információkat is letölthet.

A képernyőzár feloldásakor akár fénykép vagy videó is készülhet a felhasználóról. 

Az is elképzelhető, hogy egy előre megadott helyszínre érve bekapcsol a mikrofon, és lehallgató készülékként funkcionál. A fertőzött telefonokról az interneten átvitt adatok is lekérhetőek.

A Kasperksy Lab tudomása szerint a szoftver korai verziója 2014-ben jelent meg, egy évvel később pedig rohamosan terjedni kezdett, főként a mobilszolgáltatók hamisított honlapjain keresztül. A kiberbiztonsági cég tavaly októberben fedezte fel a programot, több, Windows operációs rendszer alatt futó számítógépekre kifejlesztett kémszoftverrel együtt.

Önnek ajánljuk