Karácsony Gergely tüntet, mindenképpen új választást szeretne

Karácsony Gergely

Reggel 9-től délután 2-ig szelektálták és számolták újra a budapesti főpolgármester-választáson érvénytelennek minősített 24 592 szavazólapot a Nemzeti Választási Iroda munkatársai.

A Nemzeti Választási Bizottság (NVB) 17 órára hirdette meg az ülését, az azonban több mint két órával később, fél nyolc előtt kezdődött el.

Mindeközben Karácsony Gergely az NVB „statáriális” döntésére és az érvénytelen szavazatok kezelése körüli aggályokra hivatkozva csütörtökön bejelentette, hogy az újraszámolás eredményétől függetlenül kezdeményezi a főpolgármester-választás megismétlését. Annak érdekében, hogy az NVB helyt adjon beadványának, péntek hat órára tüntetést szervezett az Alkotmány utcába, Nemzeti Választási Iroda épülete elé.

„A tényadatok alapján a szavazatok botrányos körülmények között történt újraszámolása után is megnyertem ezt a választást. Most arról kapok híreket, hogy a Nemzeti Választási Bizottság fideszes többsége olyan jogászkodásba kezdett, amivel megpróbálják átfordítani az eredményt. Most akarják elcsalni a választást” – írta Karácsony a Facebookon.

Karácsony a tüntetésen arról beszélt, a hatalom sokszor akarta már megtörni Budapest gerincét, mert „pontosan tudják, hogy ebben a városban dobog a szabadság szíve”. „Budapest köztársaság, és az is marad” – mondta. 

Karácsony szerinte Vitézy kikérte magának, hogy fideszes lenne, ezzel pedig nagyon sok ellenzéki szavazót sikerült megtévesztenie, viszont aztán jött az igazság órája, amikor Szentkirályi Alexandrát mégis visszaléptették az ő javára. „És sikerült megnyerni a választást? Már megint nem sikerült” – tette hozzá Karácsony, aki szerint azért nyertek, mert minden szavazókörben ott volt egy demokrata, aki ellenőrizte a szavazást.

Hozzátette, nem az újraszámlálás ténye a probléma, hanem az, ahogy ezt végigvitték, mondta Karácsony Gergely, aki szerint az ellenzéki delegáltak távollétében nyitották fel az urnákat a fideszes kerületekben. Szerinte minden perccel, ami eltelik, „egyre kevesebb a Karácsony-szavazat”. Az első hírek szerint még hetven szavazattal vezetett, mondta, aztán jött a hír, hogy 54-gyel vagy már csak 29-cel. „Ha így folytatjuk, a végén Vitézy Dávid kétharmaddal nyer” – mondta. Furcsán lezárt borítékokat, furcsán kötegelt szavazólapokat emlegetett. „Ahogy egyre több a furcsaság, egyre több a Vitézy-szavazat” – szögezte le.

Karácsony szerint még „nem tudjuk, hogy ezt az újabb csatát megnyertük-e”, de ez nem is fontos, mert szerinte csak akkor lehet megnyugtatóan lezárni a kérdést, ha új választást írnak ki. „Legyen egy harmadik, tisztességes mérkőzés. Az egyik oldalon Vitézy Dávid és a NER, a másik oldalon én és a budapestiek, akik meg fogják védeni a szabadságukat” – mondta, és jelezte, hogy az NVB döntésétől függetlenül a választás megismétlését kezdeményezi. 

(444.hu, Telex)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?