Josep Borrell: az EU elítéli és elfogadhatatlannak tartja a Nemzetközi Büntetőbíróság elleni orosz fenyegetést

Josep Borrell

Az Európai Unió elítéli és elfogadhatatlannak tartja, hogy „egy magas rangú orosz képviselő” azzal fenyegetőzött: erőszakot alkalmaz a Nemzetközi Büntetőbíróság (ICC) és az annak székhelyet biztosító országgal, Hollandiával szemben, amiért a bírság elfogatóparancsot adott ki Vlagyimir Putyin orosz elnök ellen – jelentette ki az uniós külügyi és biztonságpolitikai főképviselő csütörtökön.

Josep Borrell kijelentette: az Európai Unió sajnálatát fejezi ki amiatt is, hogy az orosz képviselők ellen kiadott elfogatóparancsok kibocsátásában részt vevő Nemzetközi Büntetőbíróság ügyésze és bírái ellen Moszkva ellenintézkedéseket jelentett be.

Az EU újólag megerősíti, hogy teljes mértékben támogatja a Nemzetközi Büntetőbíróságot, annak munkájában részt vevőkkel szembeni bármilyen megtorló intézkedés pedig elfogadhatatlan – mondta a főképviselő, majd hozzátette: biztosítani kell, hogy a büntetlenség elleni küzdelem érdekében a bíróság függetlenül és pártatlanul működhessen.

Kijelentette: az EU továbbra is elkötelezett amellett, hogy megvédje a bíróságot minden olyan külső beavatkozástól, amelynek célja az igazságszolgáltatás akadályozása és a nemzetközi büntető igazságszolgáltatási rendszer aláásása. Az EU továbbra is kiáll a bíróság működését biztosító Római Statútum egyetemessége mellett, és felkér minden olyan államot, amely még nem tette meg: vegye fontolóra a Nemzetközi Büntetőbírósághoz való csatlakozást a legsúlyosabb bűncselekmények elszámoltatására – tette hozzá az uniós diplomácia vezetője.

Az ICC háborús bűncselekményekért viselt feltételezett felelőssége miatt múlt pénteken adott ki elfogatóparancsot Vlagyimir Putyin orosz elnök, valamint Marija Lvova-Belova, az orosz elnöki hivatal gyermekjogi biztosa ellen. Az intézkedés indokaként azt írták: „alapos a gyanú”, hogy Vlagyimir Putyint és a gyerekjogi biztost a bíróság statútumának értelmében személyes büntetőjogi felelősség terheli ukrán gyermekek jogellenes deportálásáért és átszállításáért Oroszországba.

Dmitrij Medvegyev, az Oroszországi Föderáció Biztonsági Tanácsának elnökhelyettese, volt orosz elnök és miniszterelnök hétfőn kijelentette: „szörnyű következményei” lesznek a nemzetközi jogra nézve a Nemzetközi Büntetőbíróság döntésének. A Telegram közösségi oldalon Medvegyev azt tanácsolta a bíróknak, hogy „nézzék figyelmesen az eget”.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?