Külföld

Jemeni polgárháború - Újból fellángoltak a harcok Hodeida körül

Szanaa | Újból fellángoltak a harcok a jemeni Hodeida kikötővárosa körül szerdán a genfi béketárgyalások kudarcának nyomán, megfigyelők szerint a szaúdi támogatást élvező kormány csapatai a síita húszi lázadók egyik fontos ellátási útvonalát célozzák.
MTI

2018. szeptember 12. 15:10

- CTK-felvétel

Az egyik ilyen alakulat arról számolt be, hogy sikerült elvágnia azt az útvonalat, amely Hodeidát a szintén felkelők uralta fővárossal, Szanaával köti össze. A fegyveres egység, amelyet az emírségek is támogatnak, hozzáfűzte: további városi térségek, így a helyi egyetem elfoglalására is készülnek.

Ezen az útvonalon keresztül halad a lázadók ellenőrzése alatt lévő észak-jemeni területeknek szánt humanitárius segélyszállítmányok jelentős része. A húszik egyelőre nem erősítették meg a kormányerők bejelentését.

Hodeida elvesztése - akárcsak az útvonal elvágása - nagy csapást jelentene a felkelők számára, hiszen a Vörös-tenger partján fekvő kikötővároson keresztül a nemzetközi humanitárius segély 80 százaléka áramlik be a polgárháborús országba.

 

2018. szeptember 8. 16:29

Meghiúsultak Genfben a jemeni béketárgyalások

Genfben az ENSZ égisze alatt folytatandó béketárgyalások szombaton meghiúsultak, mert a lázadók delegációja nem érkezett meg a konferenciára. A húszik azzal indokolták távolmaradásukat, hogy a világszervezet nem tudott számukra biztonságos utazási lehetőséget biztosítani.

A jemeni kormányerők Szaúd-Arábia és az Egyesült Arab Emírségek támogatásával júniusban indítottak offenzívát a város elfoglalására az Irán támogatását élvező lázadóktól. A koalíció azóta ellenőrzése alá vonta Hodeida nemzetközi repülőterét, s jelenleg a város kikötője irányába nyomulnak előre csapatai.

Jemenben 2014 augusztusa óta dúl polgárháború a kormányellenes síita húszik és a nemzetközileg elismert jemeni elnökhöz, a Rijádban tartózkodó Abed Rabbó Manszúr Hádihoz hű erők között. A síita felkelők 2014 szeptemberében elfoglalták a fővárost, és jelentős területeket vontak ellenőrzésük alá az ország nyugati-északnyugati részén. A lázadók ellen 2015 márciusában lépett hadba a kormánycsapatokat légierővel segítő arab koalíció Szaúd-Arábia vezetésével.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk

Čaputová akár Áderrel is emlékezne Trianonra

Čaputová magyarul posztolt Gombaszögről

Frissítve

Tűz ütött ki a sínek mentén Diószeg és Szenc között, késnek a vonatok

Megérkezett Gombaszögre Čaputová

Kellemetlen: véletlenül rossz házba tört be a NAKA

GALÉRIA: Így nyaralnak a szlovákiai politikusok

Legfrissebb galériák
Olvasta már?