Külföld

Meghiúsultak Genfben a jemeni béketárgyalások

Genf | Meghiúsultak szombatra a Genfben kezdett jemeni béketárgyalások, mert a lázadók delegációja nem érkezett meg a konferenciára.
MTI

2018. szeptember 8. 16:29

- CTK-felvétel

A közvetítőkön keresztül folytatandó megbeszéléseket még csütörtökön tervezték elkezdeni a nemzetközileg elismert jemeni kormány és a Szanaát és Jemen kiterjedt területeit ellenőrző síita húszi felkelők küldöttsége között.

Martin Griffiths, az ENSZ jemeni különmegbízottja szerint a lázadók távolmaradása "nem jelent alapvető akadályt a békefolyamatban", és hozzátette, hamarosan találkozik képviselőikkel Szanaában és az ománi fővárosban, Maszkatban.

"Az én feladatom, nem az, hogy hibáztassak, hanem, hogy megállapodást érjek el" - szögezte le Griffiths. "Szeretnének ide jönni, de mi nem tudtuk számukra biztosítani a megfelelő körülményeket ehhez" - hangsúlyozta, anélkül, hogy részleteket elárult volna. Az ENSZ-különmegbízott szerint mindemellett megállapodást értek el abban, hogy egy héten belül elkezdjék az orvosi kezelésre szorulók légi úton történő evakuálását Szanaából Kairóba.

Hírügynökségi jelentések szerint az volt a probléma, hogy a jemeni válságba a kormány oldalán beavatkozó, Szaúd-Arábia vezette katonai koalíció nem adta meg a szükséges engedélyeket ahhoz, hogy a húszik repülőgépe felszállhasson. Rijád állítása szerint azonban csütörtökön megadták az engedélyeket.

 

2017. december 27. 15:33

Macron a jemeni blokád teljes feloldására szólította fel a szaúdi királyt

A lázadók emellett ragaszkodtak volna ahhoz, hogy az ENSZ gépe helyett az Oman Air egy gépével utazhassanak, tekintettel Omán pártatlanságára a polgárháborúban, és hogy egyúttal több tucat sebesültet is kimenekíthessenek Ománba.

Háled al-Jamani jemeni külügyminiszter a béketárgyalások elszabotálásával vádolta az Irán támogatását élvező húszikat. Szerinte a világszervezet diplomatája nem volt elég határozott velük szemben. Griffiths ugyanakkor pénteken tárgyalásokat folytatott a Szaúd-Arábia támogatását élvező jemeni kormány delegációjával a hadifoglyok sorsáról, a humanitárius segélyek célba juttatásáról és a szanaai repülőtér újranyitásáról.

Jemenben 2014 augusztusa óta tart a polgárháború az Irán támogatását élvező húszik és a Szaúd-Arábia és több arab ország által támogatott, nemzetközileg elismert jemeni elnökhöz - a Rijádban tartózkodó Abed Rabbó Manszúr Hádihoz - hű erők között. A felkelők ellen 2015 márciusában lépett hadba a jemeni kormányerőket légierővel segítő arab koalíció, a világszervezet szerint a világ egyik legsúlyosabb humanitárius krízisét előidézve.

A csütörtökön elkezdeni tervezett genfi békekonferencia volt két év óta az első, sikerrel kecsegtető kísérlet az ellenséges felek tárgyalóasztalhoz ültetésére. A korábbi béketárgyalási kezdeményezések sorra zátonyra futottak.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk

Önrész nélkül már nincs lakáshitel

A Slovan nyerte a dunaszerdahelyi stadionavatót

Továbbra is migránsokkal riogat a Fidesz

A Híd új alkotmánybírókat igen, kormányválságot nem akar

Megrázó történetek hiteles hőse

Hétfőtől teljes útlezárás lesz a Nánai úton

Legfrissebb galériák
Olvasta már?