Jaroslav Paška kifogásolta a szlovákiai magyarokért szóló petíciót

Budapest |

<p>Írásbeli kifogással élt Jaroslav Paška szlovák európai parlamenti képviselő az Európai Parlament petíciós bizottságánál amiatt, mert a testület befogadta a szlovákiai magyarok szlovák állampolgári jogai mellett kiálló petíciót - mondta a petíció egyik benyújtója, Lomnici Zoltán, az Emberi Méltóság Tanácsának elnöke hétfőn budapesti sajtótájékoztatóján.</p>

Kiemelte: a szlovák állam "megpróbálja megtorpedózni" petíciójukat arra hivatkozva, hogy Szlovákiában jogszabályban rendelkeztek a kettős állampolgárság kizárásáról.

    A petíciót európai uniós polgárként benyújtó Lomnici Zoltán - aki a felvidéki, magyar állampolgárságot felvevő Gubík Lászlóval adta be a dokumentumot - felhívta a figyelmet arra: iratuk nem azt a törvényt támadja, amely kizárja a kettős állampolgárságot Szlovákiában, hanem azt állítják, "egy olyan ország, amelynek az alkotmánya garantálja, hogy senkitől nem vehetik el a szlovák állampolgárságát akarata ellenére és mégis megteszik (...) az nem jogállam".

    Annak a véleményének adott hangot, hogy "az anyaország nem tűrheti, hogy a határon kívül élő magyarokat a hatóságok zaklassák", mert a magyar alaptörvény rögzíti: Magyarország felelősséget vállal a határon túli magyarokért.

    Utalt arra, hogy petíciójukban bemutatták: a szlovák hatóságok zaklatják azokat, akik nyíltan vállalták, hogy felvették a magyar állampolgárságot. Kiemelte, a petíciós bizottság jogilag korrektnek mondta a dokumentumot, de "nincsenek illúzióik", mert tudják, hogy "politikai döntés születik majd Brüsszelben".

    Lomnici Zoltán szólt arról, hogy a legkülönbözőbb pártokhoz tartozó, demokratikus értékeket valló magyar EP-képviselők és a magyar parlament nemzeti összetartozás bizottsága is egyhangúlag támogatja a beadványukat.

    Kérdésre elmondta: a nemzetközi közvéleményt folyamatosan tájékoztatják az aktuális történésekről, Gubík László Zürichben, Romániában és a tervek szerint az Egyesült Államokban is beszél majd ügyükről, amely az emberi jogsértéseket igyekszik orvosolni.

    Megemlítette azt is, hogy tudomásuk szerint 35 szlovákiai magyar veszítette el eddig állampolgárságát azért, mert felvette a magyar állampolgárságot, közülük nyolcan vállalták a nyilvánosságot, és további négyszáz más (német, osztrák, lengyel, amerikai) kettős állampolgárságú ember is erre a sorsra jutott Szlovákiában.

    Céljuknak nevezte meg, hogy a hatóságok által zaklatott szlovákiai magyarok, akiket sokszor hetente hívnak be a rendőrségre, sorsa jobbra forduljon. Beszámolt arról is, hogy már él olyan magyar ember Szlovákiában, aki saját hazájában mindössze egy öt évre érvényes ideiglenes tartózkodási engedéllyel bír.

    Gubík László kiemelte: a szlovák média eddig az elhallgatás taktikáját követte ez ügyben, amelyet "a kölcsönös megértésnek kellene lezárnia", egyúttal reményét fejezte ki, hogy a szlovák-magyar párbeszéd megindul a petíció témájában.

    Szunai Miklós, az Emberi Méltóság Tanácsának főtitkára elmondta: védnökséget vállalnak a krasznahorkai vár renoválása felett, és a munkálatokban más civil szervezetekkel is szeretnének együttműködni. Kitért arra, hogy támogatják azt az ötletet is, miszerint a Kárpát-medencei magyarok mezőgazdasági termékeinek piacot kell biztosítani Budapesten.
 

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!