Külföld

I. János Károly volt spanyol király visszavonult a közéleti szerepléstől

Visszavonult a közéleti szerepvállalástól I. János Károly volt spanyol király vasárnap, aki napra pontosan öt évvel ezelőtt mondott le a trónról fia, Fülöp javára.
MTI

2019. június 3. 08:34

I. János Károly - TASR/AP-felvétel

A királyi ház közleménye szerint a 81 esztendős egykori uralkodó épp az évforduló alkalmából hozta meg ezt a döntést, amelyről levélben tájékoztatta utódját.

"Úgy hiszem, elérkezett a pillanat, hogy egy új fejezetet nyissak az életemben" - olvasható a nyilvánosan közzétett dokumentumban, amelyből kiderült: 80. születésnapja, vagyis tavaly január óta érlelődött benne a visszavonulás gondolata.

I. János Károly 1975. november 22-én lépett trónra, mindössze két nappal azután, hogy a spanyol államot 36 éven át irányító diktátor, Francisco Franco tábornok meghalt. 

Noha trónra kerülését maga a diktátor készítette elő, a diktatúrát követő demokratikus politikai átmenetben a király fontos szerepet játszott. Az 1978-ban megszületett új demokratikus alkotmány jelképesen ugyan, de a demokrácia és az alkotmány őrzőjévé tette.

I. János Károly népszerűsége évtizedeken át szinte töretlen volt, ám a 2008-ban kezdődött, és Spanyolországot különösen erősen sújtó gazdasági krízis idején a spanyolok bizalma megrendült benne. Egyebek mellett szemére vetették, hogy az ország problémái ellenére folytatta költekező életmódját, és bírálták nehezen átlátható vagyona miatt is.

Tovább rontott a helyzeten, hogy Krisztina hercegnő és férje korrupciós botrányba keveredett. Inaki Urdangarint azóta öt év tíz hónapos börtönbüntetésre ítélték közpénzek elsikkasztása miatt. Krisztinát viszont felmentették a vádak alól.

"A legjobbakat kívánom Spanyolországnak, amelynek egész életemet szenteltem, amelynek szolgálatába állítottam minden képességemet, lelkesedésemet és hitemet" - mondta I. János Károly öt évvel ezelőtt, amikor televíziós beszédében bejelentette távozását.

Hangsúlyozta, hogy úgy gondolja, fia "a remény új korszakát fogja megnyitni, amelyben a megszerzett tapasztalat és az új generáció lendülete egyesül".

A spanyol monarchia megítélése már VI. Fülöp uralkodásának legelső évében jelentősen javult, és azóta sem változott. Köszönhetően például olyan intézkedéseknek mint a királyi család "fizetésének" csökkentése, az uralkodóház költségvetésének és szerződéseinek átláthatóvá tétele. Az új király megtiltotta továbbá az olyan, nagy értékű ajándékok elfogadását a királyi család tagjai számára, amelyek kompromittálhatják őket. 

I. János Károly visszavonulása alkalmából nem rendeztek hivatalos ünnepséget vagy megemlékezést. A volt király ezen a napon egy bikaviadalon vett rész Aranjuezben, ahol idén a helyi aréna 200 éves fennállását ünneplik.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk

GALÉRIA: Döntetlenezett a DAC a nagymihályiak ellen

Törékeny lelkű tinik az összeomlás szélén

Illegális bevándorlókat fogtak Párkányban

Videón, ahogy két kamion frontálisan ütközik Kecskemétnél

Négyezer embert kellett kitelepíteni Gran Canarián az erdőtűz miatt

Meggyilkoltak egy 38 éves nőt Rimaszombatban, a feltételezett elkövető is meghalt

Legfrissebb galériák
Olvasta már?