Hivatalos optimizmus

Varsó. A koalíciós kormány létrehozásáról rendelkező szerződés keddi aláírása után a baloldali politikusok is inkább a kötelező optimizmust vették elő nyilatkozataikban, és – érthetően – nem a parasztpártnak tett engedményeket feszegették.

A Baloldali Demokratikus Szövetség (SLD), a Munka Uniója (UP) és a Lengyel Parasztpárt (PSL) alkotta új lengyel kormánynak biztos többsége van az alsóházban: a 460 tagú szejmben az SLD–UP választási koalíciónak 216, a PSL-nek 42 mandátummal rendelkezik. Leszek Miller, az SLD elnöke, kijelölt kormányfő már korábban bejelentette, hogy a koalíciós pártok elnökei, Marek Pol (UP) és Jaroslaw Kalinowski (PSL) miniszterelnök-helyettesek lesznek, és Pol irányítja az újonnan létesítendő infrastruktúra minisztériumát is. A nemzetvédelmi miniszter Jerzy Szmajdzinski, a külügyminiszter Wlodzimierz Cimoszewicz (korábbi miniszterelnök), a belügyminiszter Krzysztof Janik lesz, valamennyien az SLD színeiben. A koalíciós szerződés szerint a három párt a Lengyel Nemzeti Bank mellett működő, de attól független pénzpolitikai tanács aktív részvételére számít a gazdasági mentőprogram megvalósításában, és nagyobb felelősségvállalást kér tőle az ország gazdasági fejlődéséért. Az új koalíció programjának alapvető célkitűzései: a jelenleg 16 százalékos munkanélküliség mérséklése, a gazdasági növekedés serkentése, a kis és közepes vállalkozások támogatása, az oktatáshoz való hozzájutás javítása, az esélyek kiegyenlítése, a közbiztonság javítása, Lengyelország gazdasági és politikai biztonságának biztosítása. A parasztpárt kívánságára bekerültek a szerződésbe olyan elemek is, mint az eddig nem privatizált lengyel bankok állami kézben hagyása, a Lengyelországban működő külföldi cégek nyeresége kivitelének korlátozása és az importadó bevezetése feltételeinek megvizsgálása. Ugyancsak a parasztpárt koalícióba lépésének egyik feltétele volt az élelmiszerek, az építőanyagok és a mezőgazdasági beruházások általános forgalmi adójának (3, 7, illetve 0 százalék) a jelenlegi szinten hagyása.

Miller tegnap többek között elmondta, kormánya le akarja zárni az EU-csatlakozási tárgyalásokat, és Lengyelországot továbbra is meg akarja tartani megbízható NATO-szövetségesi pozíciójában. Annak a meggyőződésének adott hangot, hogy ez a koalíció legalább négy évig működni fog. Pol és Kalinowski is úgy vélte, hogy a koalíció sikeres lesz. Miller a napokban azt hangsúlyozta, nem kell hasonlóságot keresni az előző közös baloldali–parasztpárti kormányzás időszakával, mert egészen más az ország és a két párt mai helyzete. A jelenlegi koalíció nem vethető öszsze a nyolc év előttivel, mert más alapokon fog működni. Az is fontos körülmény, hogy míg az 1993– 1997 közötti időszakban a két frakció csaknem kiegyensúlyozott volt a szejmben, ma 5:1 az arány a baloldal javára. (m, ú)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?