Hétfőn lejár a magyarországi felsőoktatási jelentkezés határideje

Budapest |

<p>Már csak két napjuk van az érdeklődőknek arra, hogy jelentkezzenek a felsőoktatási intézmények szeptemberi képzéseire, a határidő hétfőn éjfélkor lejár.</p>

A diákok korlátlan számú jelentkezést nyújthatnak be az idén is. A képzési kínálat a felvételi tájékoztató február elején megjelent kiegészítésével 63 alapképzési, 69 felsőfokú szakképzési, valamint 253 új mesterképzési lehetőséggel bővült, érdemes ezt is megnézni. 
A felsőoktatási felvételi eljárás alapdíja változatlanul 9 ezer forint, ezért az összegért 3 jelentkezés megjelölésére van lehetőség. Ugyanazon képzésnek - azaz ha az intézmény és a szak neve, továbbá munkarendje megegyezik - az államilag támogatott és a költségtérítéses formájára való jelentkezés egy jelentkezésnek számít. Az ezen felül megjelölt további jelentkezésenként az alapdíjon túl 2-2 ezer forint kiegészítő díjat kell fizetni. 
Azok a hátrányos helyzetű vagy halmozottan hátrányos helyzetű jelentkezők, akik erről a felvételi jelentkezési lapon nyilatkoznak és a jelentkezésükhöz csatolják az ezt igazoló dokumentumot, kedvezményt kaphatnak a felvételi eljárás alapdíjából. A hátrányos helyzetű jelentkezők 50 százalékos kedvezményt kapnak az alapdíjból, a halmozottan hátrányos helyzetű jelentkezők teljesen mentesülnek az alapdíj megfizetése alól. A benyújtott dokumentumok vizsgálatát követően a regisztrációs levéllel együtt kapnak csekket a befizetendő összegről.
A szakemberek szerint érdemes alaposan mérlegelni, hogy a megjelölni kívánt képzések, intézmények közül mely helyre szeretne a jelentkező a leginkább bekerülni, és ennek alapján felállítani a végleges jelentkezési sorrendet. A jelentkezők ugyan tetszőleges számú képzést megjelölhetnek, besorolást azonban csak egyre nyerhetnek. A sorrend eldöntésében segít a www.felvi.hu honlapon frissített adatokkal elérhető interaktív Felvi-rangsor, amellyel másodpercek alatt bárki elkészítheti személyre szabott, saját rangsorát.
A gyors és hatékony felsőoktatási felvételi jelentkezés lehetőségét kínálja a www.felvi.hu weblapon elérhető e-felvételi szolgáltatás. A felsőoktatási felvételi jelentkezés online változatának egyik előnye, hogy nem engedi a hibás űrlapkitöltést. Az elektronikus jelentkezést a www.felvi.hu honlapon való regisztráció után lehet igénybe venni, a felületen különböző súgók, útmutatók, üzenetek, keresők támogatják a jelentkezőt az űrlapok kitöltésében. Így otthonról, postai sorban állás nélkül, lehet benyújtani a jelentkezést a felsőoktatási felvételire.
Az elektronikusan jelentkezőknek 2010. február 15-én éjfélig van lehetőségük arra, hogy a szükséges jelentkezési adatokat rögzítsék, majd ezt követően a legkésőbb 2010. február 23-ig hitelesíteniük kell jelentkezésüket. A hitelesítéshez vissza kell küldeni a honlapról kinyomtatható hitelesítő adatlapot az Oktatási Hivatalnak (1380 Budapest, Pf. 1190), illetve ez elektronikusan is intézhető, az Ügyfélkapun keresztül (az Ügyfélkapu használatához egyszeri, okmányirodában tett regisztráció szükséges).

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?