Külföld
- TASR/AP-felvétel

Hazaengedték Alekszej Navalnij orosz ellenzéki vezetőt

MTI

2018. május 6. 14:34

Alekszej Navalnij orosz ellenzéki politikus vasárnap közölte, hogy ismét szabadon engedték néhány órával azután, hogy szombaton előállították őt egy Vlagyimir Putyin elnök elleni moszkvai tüntetésről.

 A rendőrség nem sokkal éjfél után engedte őt szabadon írta vasárnap reggeli Twitter-bejegyzésében Navalnij, a putyini autoritárius hatalomgyakorlás és az orosz kormányzati korrupció következetes bírálója.

Az ellenzéki politikus hozzátette, hogy nyilvános esemény engedély nélküli rendezésével és a rendőrséggel való szembeszegüléssel gyanúsítják. Navalnij korrupcióellenes alapítványának egyik ügyvédje az Interfax orosz hírügynökségnek azt mondta, hogy az ügyet május 11-én tárgyalja majd az egyik moszkvai bíróság.

Navalnij, akit korábban többször is előállítottak már hasonló tüntetések szervezéséért, szombatra több mint 90 orosz városba hirdetett meg tiltakozó megmozdulásokat Putyin ellen. A márciusban negyedik államfői megbízatására megválasztott orosz vezető hétfőn teszi le államfői esküjét.

2018. május 5. 16:45

Durván szétverte az orosz rendőrség az ellenzéki tüntetést, Navalnij őrizetben

Az OVD Info jogvédő szervezet információi szerint szombaton az ország 20 városából több mint 1600 őrizetbe vételről kaptak jelentést. A rendőrök csak Moszkvában több mint 700 embert állítottak elő, Szentpéterváron 229-et, Cseljabinszkban 163-at, a szibériai Jakutszkban pedig 74-et az ottani engedély nélküli megmozdulásról. Több városban viszont a szervezőknek sikerült a tüntetéseket előzetesen egyeztetniük a hatóságokkal.

A nagy számú előállítás miatt túlzsúfolt moszkvai rendőr-kapitányságokon az éjjel kaotikus jelenetek zajlottak, az eljárás alá vontak a közösségi média felületein egyebek közt arról írtak, hogy nem volt hol aludniuk. Beszámoltak emellett arról is, hogy a rendőrség válogatás nélküli fellépése miatt a hatóságok gyerekeket is bevittek. A rendőrség válaszul azt közölte, hogy az előállított gyerekeket még az este folyamán visszajuttatták szüleikhez.
 

Önnek ajánljuk