Külföld

Hazaengedték Alekszej Navalnij orosz ellenzéki vezetőt

Alekszej Navalnij orosz ellenzéki politikus vasárnap közölte, hogy ismét szabadon engedték néhány órával azután, hogy szombaton előállították őt egy Vlagyimir Putyin elnök elleni moszkvai tüntetésről.
MTI

2018. május 6. 14:34

- TASR/AP-felvétel

 A rendőrség nem sokkal éjfél után engedte őt szabadon írta vasárnap reggeli Twitter-bejegyzésében Navalnij, a putyini autoritárius hatalomgyakorlás és az orosz kormányzati korrupció következetes bírálója.

Az ellenzéki politikus hozzátette, hogy nyilvános esemény engedély nélküli rendezésével és a rendőrséggel való szembeszegüléssel gyanúsítják. Navalnij korrupcióellenes alapítványának egyik ügyvédje az Interfax orosz hírügynökségnek azt mondta, hogy az ügyet május 11-én tárgyalja majd az egyik moszkvai bíróság.

Navalnij, akit korábban többször is előállítottak már hasonló tüntetések szervezéséért, szombatra több mint 90 orosz városba hirdetett meg tiltakozó megmozdulásokat Putyin ellen. A márciusban negyedik államfői megbízatására megválasztott orosz vezető hétfőn teszi le államfői esküjét.

2018. május 5. 16:45

Durván szétverte az orosz rendőrség az ellenzéki tüntetést, Navalnij őrizetben

Az OVD Info jogvédő szervezet információi szerint szombaton az ország 20 városából több mint 1600 őrizetbe vételről kaptak jelentést. A rendőrök csak Moszkvában több mint 700 embert állítottak elő, Szentpéterváron 229-et, Cseljabinszkban 163-at, a szibériai Jakutszkban pedig 74-et az ottani engedély nélküli megmozdulásról. Több városban viszont a szervezőknek sikerült a tüntetéseket előzetesen egyeztetniük a hatóságokkal.

A nagy számú előállítás miatt túlzsúfolt moszkvai rendőr-kapitányságokon az éjjel kaotikus jelenetek zajlottak, az eljárás alá vontak a közösségi média felületein egyebek közt arról írtak, hogy nem volt hol aludniuk. Beszámoltak emellett arról is, hogy a rendőrség válogatás nélküli fellépése miatt a hatóságok gyerekeket is bevittek. A rendőrség válaszul azt közölte, hogy az előállított gyerekeket még az este folyamán visszajuttatták szüleikhez.
 

Önnek ajánljuk

„Megalázták az alkotmánybíró-jelölteket”

A kórházban lesz az új endokrinológiai szakrendelő Komáromban

GALÉRIA: Elindultak a traktorok, Pozsonyba tartanak

Feloldják a jegesmedve-invázió miatt elrendelt szükségállapotot Novaja Zemlján

Újabb forgalomkorlátozások a D4-es és R7-es út építése miatt

Komárom már nem külső végrehajtókon keresztül fogja behajtani az adósságokat

Legfrissebb galériák
Olvasta már?