Külföld

Hamáček: az orosz reakció a diplomaták kiutasítására keményebb, mint vártuk

Oroszország keményebben válaszolt diplomatáinak kiutasítására Csehországból, mint ahogy azt a cseh kormány várta – jelentette ki Jan Hamáček cseh kormányfőhelyettes, belügyminiszter és megbízott külügyminiszter hétfőn Prágában sajtótájékoztatón.
MTI

2021. április 19. 13:44

Jan Hamáček
Kép: ČTK

A cseh kormány szombaton 18 orosz diplomatát utasított ki az országból, akik a helyi hatóságok szerint az orosz titkosszolgálatoknak dolgoztak. Andrej Babiš kormányfő azt mondta: erősen megalapozott az a gyanú, hogy az oroszoknak részük volt a 2014-ben a vrběticei lőszeraktárban történt robbanásokban.

Moszkva elutasította a vádat és közölte, hogy hétfő éjfélig 16 cseh diplomatának és négy nagykövetségi alkalmazottnak kell elhagynia Oroszországot.

„Az orosz válasz keményebb, mint vártuk. Több a kiutasított cseh diplomata, mint az általunk kiutasítottak száma” – kommentálta az orosz választ Hamáček. Szerinte az oroszok ezzel is jelzik, mennyire zavarja őket a cseh döntés.

A politikus a cseh reagálást az orosz lépésre a nap folyamán megvitatja a kormányfővel. Délután kormányülés van betervezve, s várható, hogy cseh-orosz diplomáciai vita napirendi pont lesz.

Jan Hamáček közölte: megbízott külügyminiszterként délelőtt tájékoztatta európai uniós partnereit az esetről. „Felkértem őket a szolidaritás kinyilvánítására. Megmutatkozott, hogy Csehország nincs egyedül, vannak szövetségesei. Képesek vagyunk a közös fellépésre” – mondta újságíróknak.

A miniszter elismerte, hogy az orosz döntés gyakorlatilag „megbénítja” a moszkvai cseh nagykövetség munkáját, mert az egész politikai és gazdasági részlegnek vissza kell térnie Csehországba. „A kommunikációt a nagykövet fogja biztosítani. Nem feltételezem azonban, hogy az orosz fél most nagyon szeretne velünk beszélgetni” – jegyezte meg a miniszter.

Hamácek ismételten védelmébe vette a cseh lépést: „Ami most nálunk történt, az többé kevésbé nagy bonyodalmat jelent az orosz hírszerző akciók számára nemcsak Csehországban, hanem egész Közép-Európában. Helyes lépés volt” – fejtette ki a belügyminiszter, megbízott külügyminiszter.

Az ellenzéki cseh politikusok többsége kiállt a kormány döntése mellett, csupán Cseh- és Morvaország Kommunista Pártja, valamint a Szabadság és Közvetlen Demokrácia Pártja bírálták azt. Mindkét párt hiteltelennek minősítette a történetet az oroszok szerepéről a lőszeraktárban történt robbanásokban. A független és jobboldali sajtó kommentárjaiban és jegyzeteiben támogatólag ír a kormány döntéséről. A lapok többsége azonban furcsának találja az orosz diplomaták kiutasításának időzítését. Az E15 gazdasági napilap szerint „véletlennek túlságosan nagy, hogy az oroszokról szóló információk akkor kerültek napvilágra, amikor fokozódik a feszültség a Nyugat és Moszkva között".

Megszólalt Václav Klaus volt cseh államfő is, aki szerint a kormányzat és a „pszeudoellenzék” is ezzel az esettel, amelyet hiteltelennek tart, csak riasztgatják az embereket, hogy eltereljék a figyelmet a koronavírus-válságról.

„Nem hittem, hogy valaha még visszatérek az ötvenes évekbe, bár ellenkező előjellel” – jegyezte meg nyilatkozatában Klaus. Úgy véli, az ügy Joe Biden amerikai államfő politikájának az eredménye, s ha Donald Trump lenne ma is az amerikai elnök „a megkésett vrběticei botrány nem következett volna be”.

Támogassa az ujszo.com-ot

Az elmúlt időszakban arra kértük olvasóinkat, járuljanak hozzá az ujszo.com működéséhez annak érdekében, hogy a jelentős költségekkel járó hiteles, megbízható hírszolgáltatást hosszú távon biztosítani tudjuk.

Köszönjük a pozitív fogadtatást. Jó érzés tudni, milyen sokan tartják fontosnak a független, magyar nyelvű újságírás fennmaradását Dél-Szlovákiában, és milyen sokan szeretik az Új Szót.

A beérkezett támogatások lehetővé tették, hogy új munkatárssal bővítsük az ujszo.com professzionális csapatát, fejlesszük szolgáltatásainkat, növeljük az ügyeletben töltött órák számát. Nagyszerű eredmény ez olyan gazdasági környezetben, ahol a fejlesztések helyett a költségek visszafogása került sok helyen célkeresztbe.

Hálásak vagyunk eddigi támogatásaikért, és kérjük, továbbra is segítsék az ujszo.com fejlesztését. Számítunk Önökre. Önök is számíthatnak ránk.

Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra. Köszönjük.

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
Indulás

Csallóközi kerékpártúrán a külügyminiszter és az államtitkár

Andruskó Imre

Andruskó Imre: „Szellemileg és fizikailag is építkezni kellˮ

dd

Magyarul a pozsonyi sétatéren

Ján Herák

Herák hétfőtől már nem parlamenti képviselő

rendőrség

Saját lánya próbálta megfojtani a 72 éves nőt

rendőrség

VIDEÓ: Életét vesztette a férfi, miután egy cseh rendőr percekig térdelt a nyakán

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.