Külföld

Folytatódnak az elnök elleni tüntetések a szudáni fővárosban

Szudániak ezrei tüntettek vasárnap, immár második napja a hadsereg kartúmi főhadiszállása előtt a 30 éve hatalmon lévő Omar el-Besir elnök lemondását követelve.
MTI

2019. április 7. 13:50

- TASR/AP-felvétel

"Béke, igazság, szabadság" - skandálták a tüntetők az elmúlt négy hónap fő jelszavát ismételve a hadsereg főhadiszállásának, a védelmi minisztériumnak és az elnöki rezidenciának helyt adó épület előtt - közölték szemtanúk. Sok tüntető az éjszakát is a helyszínen töltötte, nem hagyva ott a helyszínt az előző napok tüntetései után.

"Nem megyünk el innen, amíg le nem mond" - mondta az egyik tüntető, Oszama Ahmed, az 1989-ben államcsínnyel hatalomra került, 75 éves Besir elnökre utalva.

A tüntetők eltorlaszolták a közelben lévő, Kartúmot Baharival összekötő hidat, hatalmas dugókat idézve elő a fővárosban.

Szombaton férfiak és nők ezrei gyűltek össze a tiltakozó mozgalom kezdete óta tartott legnagyobb gyűlésre, többeknek sikerült eljutniuk a hadsereg főhadiszállása elé.

A hadsereg nem lépett közbe, de a rohamrendőrség könnygázzal oszlatta a tömeget, a tiltakozók kövekkel dobálták a rendvédelmi erőket.

A szomszédos Omdurmán városban egy tiltakozó meghalt egy tüntetésen, a hatóságok szerint ezzel 32-e emelkedett a tiltakozó mozgalom kezdete óta történt összetűzések halálos áldozatainak száma. Előzőleg a Human Rights Watch (HRW) nemzetközi jogvédő szervezet legalább 51 halottról számolt be.

A kenyér árának háromszorosára emelése miatt december 19-én kezdődött tiltakozó mozgalom hamarosan országszerte Besir-ellenes megmozdulásokba torkollott. Az államfő február 22-én országos szükségállapotot rendelt el tiltakozás megfékezése érdekében, a tüntetések azonban ennek ellenére kiújultak. 

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk

A pedagógusok mindössze 4,5%-a gondolja úgy, hogy megbecsülik a munkáját

Komoly gondot okoz a munkaerőhiány a mezőgazdaságnak

Határon billeg a Híd, az MKP és Kiska új pártja a legújabb felmérés szerint

Miloš Zeman cseh elnök Prágában fogadta Zuzana Čaputovát

Sose volt még ennyi menekült a világon

Szelfizhetett a Viking Sigyn kapitánya, amikor a hajója letarolta a Hableányt

Legfrissebb galériák
Olvasta már?