Külföld

Ferenc pápa júliusban nem tart kihallgatásokat, de munkatempója nem csökken

Róma | Július elsejétől augusztusig Ferenc pápa nem tart audienciát, és szeptemberig felfüggeszti a reggeli misék bemutatását is a Szent Márta-házban - közölte kedden a Vatikán.
MTI

2014. július 1. 13:45

 A Szent Péter téren minden szerdán tartott általános kihallgatások augusztusban indulnak újra. 
   
Tavalyhoz hasonlóan Ferenc pápa idén sem vesz ki magának nyári “szabadságot”. Egész nyáron a Vatikánban dolgozik a római kánikulában. Pihenése annyiból áll csak, hogy néhány hétre lemond az audienciákról és a minden reggel hét órakor vatikáni szálláshelyén, a Szent Márta-házban bemutatott misékről. 
   
A 77 éves Ferenc pápa munkatempója azonban egyáltalán nem csökken - írta a Vatican Insider. Az olasz hírportál emlékeztetett arra, hogy az egyházfő keddtől péntekig a vatikáni reformokkal megbízott nyolcfős bíborosi tanáccsal egyeztet, szombaton az olasz Molise tartományba látogat el, vasárnap a kiskorúak védelmére kinevezett vatikáni bizottsággal, július 7-én pedig a papok által elkövetett szexuális visszaélések áldozataival találkozik. 
   
A tavalyi megválasztása óta szünet nélkül dolgozó Ferenc pápa néha azért mondja le hirtelen a programjait, mert nagyon elfáradt - jegyezte meg a Vatican Insider, arra utalva, hogy az egyházfő június 27-én az utolsó pillanatban halasztotta el látogatását a római Gemelli-klinikára, gyengélkedésre hivatkozva. 
     
A Vatican Insider utánajárt, mi fárasztotta ki az egyházfőt pápasága első 15 hónapja alatt. 2013 márciusától mostanáig Ferenc pápa egyebek közt egy enciklikát (Lumen fidei) írt közösen XVI. Benedek nyugalmazott pápával, egy apostoli buzdítást (Evangelii gaudium), három apostoli levelet és négy pápai rendelkezést (motu propriu).
   
231 beszédet mondott, további hetvenhármat a vasárnapi úrangyala imádságok előtt. A Szent Márta-házban 229 misét mutatott be, ugyanennyi szabadon mondott homíliával (szentírás magyarázattal). Ezeken a reggeli miséken mintegy 12 ezer ember vett részt, akik külön-külön mindannyian üdvözölték a pápát. Az egyházfő 95 liturgiai szertartást vezetett Rómában és útjai során, 54 szerdai általános audienciát tartott. Ezeken és vasárnap délben a Szent Péter téren 6 millió ember volt eddig jelen. 
   
Ferenc pápa napi ötven levelet olvas el, abból a havi négyezerből, amelyet a világ minden részéből a hívők neki küldenek a Vatikánba. Tavaly nyáron Brazíliába utazott, idén márciusban a Szentföldön járt. Eddig öt római plébániára és négy olasz városba látogatott el. Az egyházfő minden nap 4 óra 45 perckor kel, és este kilenc óra után tér nyugovóra. 
   
A La Stampa című olasz napilap vatikáni blogjának keddi bejegyzése szerint a Vatikán enyhíteni szeretné a Ferenc pápára nehezedő munkaterhet. Felmerült annak a lehetősége is, hogy csökkentik a püspököknek a pápához tett látogatásának a számát - értesült a napilap.
Önnek ajánljuk

2040-re 2,5 millióval csökkenhet a V4-ek lakossága

Sima finn és orosz siker, hétfőn kiesési derbik a hoki-vb-n

TRAGÉDIA: Medencébe fulladt egy kétéves kisfiú a Besztercebányai járásban

62 ezer eurót felejtettek egy vonaton

Czucz Enikő: Skandalon

VIDEÓ: Eddig nem látott képekkel emlékezett meg a hercegi pár tavalyi esküvőjéről

Legfrissebb galériák
Olvasta már?