Ferenc pápa Dél-Szudánba érkezett

Ferenc pápa Dél-Szudánba érkezett

Ferenc pápa megérkezett pénteken hatnapos afrikai útjának második állomására, Dél-Szudánba.

A háborúval, mélyszegénységgel és természeti csapásokkal sújtott fiatal afrikai államban tett látogatásán az anglikán egyházat vezető Justin Welby canterbury-i érsek, valamint Iain Greenshields, a skót egyház közgyűlésének úgynevezett moderátora is csatlakozott a katolikus egyházfőhöz. Közös ottlétüket emiatt a „béke ökumenikus zarándoklataként” emlegetik az egyházi vezetők.

Welby és Greenshields dél-szudáni méltóságok társaságában a főváros, Juba repülőterének kifutópályáján üdvözölte a pápát, amikor repülőgépe megérkezett a Kongói Demokratikus Köztársaságból. A pápai konvoj útvonalán a városban tízezrek fogadták ujjongva, énekelve és dobolva a 86 éves egyházfőt, aki egy kis fehér Fiatból üdvözölte a tömeget, valamint a két keresztény vezetőt.

Ferenc már évek óta tervezte, hogy Dél-Szudánba látogat, ám az utazást minden alkalommal elhalasztották az országban tomboló erőszak és a polgárháború miatt. Pápaságának egyik legfigyelemreméltóbb gesztusaként 2019 áprilisában egy Vatikánban tartott találkozón letérdelt és megcsókolta a korábban egymással hadakozó dél-szudáni vezetők lábát, és arra kérte őket, hogy ne térjenek vissza a háborúhoz.

A pápa pénteki érkezése előtti napon hírügynökségi jelentések szerint 27 ember, köztük több gyermek vesztette életét Dél-Szudánban, miután környékbeli pásztorok civilekre támadtak az ország déli részén fekvő Kajo Keji városánál. Justin Welby canterburyi érsek még dél-szudáni útja előtt megdöbbenését fejezte ki a gyilkosságok hírére, és Twitter-üzenetében békére szólított fel.

A mintegy 10 millió lakosú, túlnyomórészt keresztények lakta ország azt reméli, hogy a pápalátogatás segíthet megfékezni az erőszakot az országban. A három egyházi vezető együttesen képviseli a Dél-Szudánban mérvadó, főbb felekezeteket.

A világ legfiatalabb államának számító, 2011 óta független Dél-Szudánban 2013 decemberében mérgesedett el a viszály az eltérő etnikai csoporthoz tartozó Salva Kiir elnök és helyettese, Riek Machar között, aminek következtében polgárháború tört ki. A harcok csaknem 400 ezer halálos áldozatot követeltek. A polgárháború hivatalosan 2018 szeptemberében ért véget a hatalommegosztás elvét rögzítő békeszerződéssel, ám azóta is rendszeresen jelentenek összecsapásokat állattartó nomádok és városlakók, valamint egymással szemben álló törzsek között.

Ferenc pápa várhatóan még pénteken beszédet mond a dél-szudáni hatóságok, diplomaták és a civil társadalom képviselőinek találkozóján. Szombaton a három keresztény vezető a tervek szerint találkozik belső menekültek egy csoportjával. Vasárnap Ferenc pápa szentmisét mond, majd visszarepül Rómába.

Dél-szudáni útját megelőzően a katolikus egyházfő a Kongó Demokratikus Köztársaságban tett látogatást, ahol szerdán a fegyveres konfliktus lezárása érdekében kölcsönös megbocsátásra buzdította az embereket a fővárosban, Kinshasában bemutatott miséjén. Az országban a fegyveres összecsapások miatt 5,7 millió ember kényszerült otthona elhagyására, és mintegy 26 millió embert sújt éhínség az ENSZ adatai szerint.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?