Külföld

Sokan meghaltak Japánban a heves esőzések miatt

Harmincnyolcra emelkedett a Japán nyugati és középső részét sújtó heves esőzések halálos áldozatainak száma, és továbbra is mintegy ötven embert eltűntként tartanak számon - számolt be róla az NHK állami televízió helyi idő szerint szombat este.
MTI

2018. július 7. 13:32

- TASR/AP-felvétel

A korábbi beszámolók 15 halálos áldozatról szóltak.

Szombat reggelig a várható földcsuszamlások és árvizek miatt több mint 1,6 millió embert szólítottak fel a japán polgári védelmi hatóságok arra, hogy hagyja el otthonát és menjen biztonságos helyre, további 3,1 millió embernek tanácsolták ugyanezt. 

Sikoku szigetén 24 óra alatt 583 milliméternyi csapadék hullott. A rendkívüli időjárás miatt a déli Kjúsú szigeten akadozott a közlekedés. A sziget északi részén a szuperexpresszek pályáját törmelék és föld terítette be - jelentette a Kyodo hírügynökség.

Az NHK televízió Okajama prefektúra egyik lakóövezetében készített felvételein az látszott, hogy az áradás egy hatalmas tóvá változtatta a környéket. A háztetőkre vagy erkélyekre menekült helyiek pedig elkeseredetten integettek a közelben lebegő mentőhelikoptereknek. 

japán
- TASR/AP-felvétel

A japán meteorológiai intézet Honsu szigetén négy prefektúrára adott ki rendkívüli figyelmeztetést, jelezve hogy földcsuszamlások, árvizek, heves széllökések lehetnek, és ezzel egy időben rendkívül nagy mennyiségű csapadék éri a területet. Vasárnapig további esőzések várhatók.

Az ország nyugati részén fekvő Hirosimában egy férfi a folyóba esett egy hídról. A Siga prefektúrában lévő Takasima városban egy 77 éves embert sodort el az ár a mentési munkálatok során. Másutt két ember holttestére bukkantak egy házban, amelyet földcsuszamlás ért. Egy további helyen a hegy omlott egy házra, amelyben egy halott 95 éves nőre bukkantak.

Szuga Josihide, a japán kormány főtitkára beszámolt arról, hogy a rendőrség, a tűzoltóság és a japán nemzetvédelmi erők 48 ezer tagja vesz részt a mentési munkálatokban. Több mint száz helyszínen földcsuszamlások és más természeti károk következményeinek elhárításával vannak elfoglalva.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk

Elfogadták a migrációs paktumot a marrákesi konferencián

Uniós bíróság: az Egyesült Királyság szabadon visszavonhatja uniós kilépési szándékát

Jövőre indul a kórházreform

Vonat elé hajtott egy autó, egy anya és lánya sérült meg súlyosan

59 éves nőt gázolt halálra egy autó az R1-esen

Somorja: Új körforgalom létesült a Csölösztői úton

Legfrissebb galériák
Olvasta már?