Európa-szerte tüntettek az orosz-ukrán háború kezdetének második évfordulóján

ukrán válság k

Ezrek tüntettek Európa-szerte szombaton az orosz-ukrán háború kezdetének második évfordulóján Ukrajnát támogatva.

Németországban a rendőrség szerint mintegy ötezren gyülekeztek Berlinben ukrán zászlók alatt, illetve „Védjétek meg Ukrajnát” és „Fegyverezzétek fel Ukrajnát, most” feliratú molinókkal.

Ötezren tüntettek Kölnben is, és több ezer tüntető jelent meg más városokban, így Frankfurtban, Münchenben és Stuttgartban is.

„Mindnyájunknak a szabadságért folytatott harcban és ukrán barátaink oldalán van a helye” – jelentette ki a berlini nagygyűlésen a város polgármestere, Kai Wegner. A hajdani berlini fal mentén fekvő Branderburgi kaput este az ukrán nemzeti színekben világították ki.

Franciaországban szintén ezrek vonultak fel Kijev iránti támogatásukat kifejezve, időnként „Putyin gyilkos”, „Oroszország, kifelé Ukrajnából” jelszavakat skandálva.

Párizsban, Lille-ben, Rouenban, Nizzában és Toulouse-ban ukránok és franciák gyűltek össze, hogy kifejezzék szolidaritásukat, s egyben aggodalmukat is, amikor az ukrán hadsereg fegyverek és lőszerek híján nagyon nehéz helyzetben van az orosz csapatokkal szemben.

Nagy-Britanniában ezrek vonultak ukrán zászlók erdejében a londoni Hyde Parkból a Trafalgar térre.

Dublinban szintén több ezren vettek részt az ukrán közösség szervezte menetben. Nagy-Britannia százezer ukrán menekültet fogadott be a háború kezdete óta.

Bernben, ahol több ezren gyűltek össze, politikai vezetők arra kérték a semleges Svájcot, amely nem szállít svájci fegyvereket Ukrajnának, hogy kötelezze jobban el magát a háborút vívó ország megsegítésére.

Svédországban is ezrek tüntettek Stockholmban „Ki Oroszországgal Ukrajnából” jelszó alatt.

Nagygyűlések voltak Belgrádban is, ahol több száz szerb és a háború kitörése után elmenekült orosz állampolgár csatlakozott az Ukrajna nagykövete vezette megmozduláshoz.

Olaszországban néhány száz ember tüntetett Milánóban a „Győzelmet a békének” jelszóval tartott megmozduláson.

Görögországban néhány százan jelentek meg Athén központjában.

Madridban mintegy ezerötszázan tüntettek, közöttük számos ukrán „A Donyec-medence Ukrajnáé” és „Putyin gyilkos” transzparensek alatt. Spanyolország 2022-ben 83 ezer ukrán menekültet fogadott be.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?