Külföld
- TASR-felvétel

Észak-Korea bármikor folytathatja a kísérleti atomrobbantásokat

MTI

2018. április 24. 08:55

Szöul | A phungeri atomlétesítmény üzemképes - írta a 38 North című, Észak-Koreára szakosodott amerikai hírportál műholdas adatok elemzése alapján,

Számos szakértő feltételezte, hogy Phenjan semmit sem veszít, ha bejelenti, hogy kész bezárni a kísérleti telepet, mintha az alkalmatlan lenne a további használatra. A 38 North szerint a Mantap-hegyi, északi alagutat - ahol az utolsó öt kísérleti atomrobbantást végrehajtották - a 2017 szeptemberi hatodik kísérleti atomrobbantás után ideiglenesen üzemen kívül helyezték. A nyugati és a déli alagutak azonban, ahol befejezték az előkészítő munkálatokat, alkalmasak kísérleti atomrobbantások végrehajtására.

A legutóbbi időkig a telepen aktív - valószínűleg építési - tevékenység volt megfigyelhető, március közepétől azonban ezek leálltak. A 38 North szakértői feltételezik, hogy ez vagy az építkezés befejezésével, vagy a vezetés politikai szándékával kapcsolatos.

Észak-Korea 1993-ban jelentette be, hogy felmondja az atomsorompó-szerződést, és 2003-ban lépett ki véglegesen belőle. Az év szeptemberében az ország atomhatalomnak nyilvánította magát.

Kim Dzsong Un észak-koreai vezető pénteken jelentette be, hogy Phenjan felfüggeszti nukleáris kísérleteit és rakétatesztjeit, továbbá bezárja nukleáris kísérleti telepét. Eszerint április 21-étől Észak-Korea leállítja az atom- és az interkontinentális rakétákkal végzett kísérleteket. Ezzel egy időben bezárják az ország északi részén lévő nukleáris kísérleti telepet. Észak-Korea egyben csatlakozik a globális nukleáris leszerelési folyamathoz. Nem fog nukleáris fegyvert és azzal kapcsolatos műszaki ismereteket átadni más országoknak - tette hozzá Kim Dzsong Un, aki a Koreai Munkapárt Központi Bizottsága plenáris ülésén beszélt erről.

Önnek ajánljuk