Éles szóváltások jellemezték Zeman és Drahoš utolsó televíziós vitáját

zeman drahoš
Prága |

Éles, több esetben személyeskedő szóváltások jellemezték a két cseh államfőjelölt utolsó nyilvános vitáját, amelyet csütörtök este közvetített a cseh közszolgálati televízió.

Az államfőválasztás második, döntő fordulóját pénteken és szombaton tartják. A két jelölt - Miloš Zeman jelenlegi elnök, illetve Jiří Drahoš, a cseh tudományos akadémia volt vezetője - közül az nyer, aki megkapja a leadott szavazatok egyszerű többségét. 

Az első, keddi televíziós vitától eltérően ezúttal Drahoš volt a támadóbb, személyeskedőbb. Drahoš mindjárt a vita kezdetén kijelentette, hogy Zeman a közelmúlt korrupcióval teli cseh politikájának képviselője, aki megosztja a társadalmat, aki nyilatkozataiban gyakran hazudik és ferdít. Zeman azzal válaszolt, hogy Drahoš nem ért a politikához, és ezen a területen tapasztalatlan. 

Külpolitikai kérdésre válaszolva Drahoš Csehország számára biztonsági kockázatnak minősítette Oroszországot, míg Zeman ezt elutasította. Zeman alaptalannak minősítette és visszautasította Drahoš azon állítását is, hogy Oroszország félrevezető információk terjesztésével megpróbálja befolyásolni a cseh választásokat.

Hasonló módon eltért a felek véleménye a Krím félszigetről is. Mindketten törvénytelen orosz megszállásról beszéltek, de Drahoš a Moszkva elleni szankciók folytatása mellett is szót emelt. 

Európa és az Európai Unió jövőjével kapcsolatban Miloš Zeman "euroföderalistának" minősítette magát, míg Jirí Drahoš azt mondta, ő nem euroföderalista, és az öntudatos Csehország, az öntudatos európai nemzetállamok híve. 

Kapcsolódó cikkünk

Mindkét politikus elutasította a kötelező menekültkvótákat, és azt állították, hogy a migránsok esetleges befogadásáról az Európai Unió egyes tagállamainak kell dönteniük. Zeman és Drahoš is hangsúlyozták, hogy szigorúan védeni kell az EU külső határait, és a migránsoknak ott kell segíteni, ahol a problémák keletkeznek, tehát saját országaikban. 
 

z országos népszavazás intézményének évek óta vitatémát képező bevezetéséről Drahoš azt mondta: a népszavazásoknak helyi szinten van súlyuk, "geopolitikai" kérdésekben azonban ellenzi a referendumot, ráadásul szerinte Csehországnak ezen a téren nincs semmiféle hagyománya. "A lakosságnak joga van geopolitikai kérdésekben is véleményt nyilvánítani" - szögezte le álláspontját a jelenlegi elnök. 

Andrej Babiš kormányfővel kapcsolatban, aki ellen büntetőjogi eljárás folyik az uniós támogatásokkal való visszaélés gyanúja miatt, Drahos azt mondta: nem hisz Babišnak, és osztja a rendőrség gyanúját, míg Zeman úgy vélte, a milliárdos Babisnak nem volt szüksége csalásra, s ő hisz neki. 

Cseh politológusok első értékelései szerint mindkét jelölt az utolsó televíziós vitában megpróbált úgy érvelni, hogy a maga oldalára fordítsa a mintegy tíz százalékra tehető eddig bizonytalan szavazókat. Továbbra is általános vélemény, hogy a hétvégi cseh elnökválasztás nagyon szoros, kiegyenlített küzdelmet hoz, s az eredményt nehéz megjósolni.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?