Csökkentek a Kínába irányuló közvetlen külföldi befektetések januárban éves szinten

Csökkentek a Kínába irányuló közvetlen külföldi befektetések (FDI) januárban éves összevetésben az ázsiai ország kereskedelmi minisztériumának adatai szerint.

Az FDI 112,71 milliárd jüan (15,86 milliárd dollár) volt januárban, ami 11,7 százalékkal elmaradt az egy évvel korábbitól, de 20,4 százalékkal meghaladta a tavaly decemberit.

A minisztérium szerint a múlt hónapban 4588 új külföldi befektetésű cég jött létre országszerte, ami 74,4 százalékkal több, mint tavaly januárban. A high-tech feldolgozóiparba irányuló közvetlen külföldi befektetések nőttek a legnagyobb mértékben, 40,6 százalékkal éves összevetésben.

Januárban a franciaországi FDI 25-szörösére, a svédországi FDI 11-szeresére, a németországi 211,8 százalékkal, az ausztráliai 186,1 százalékkal, a szingapúri pedig 77,1 százalékkal bővült.

Kínában tavaly 8,0 százalékkal, 1130 milliárd jüanra esett a külföldi működőtőke-befektetések értéke éves összevetésben. A külföldi működőtőke-befektetések beáramlása a szolgáltatási szektorba 13,4 százalékkal, a feldolgozóiparba pedig 1,8 százalékkal csökkent, miközben az összbefektetések több mint egyharmadát (37,3 százalékát) kitevő high-tech szektorban 6,5 százalékkal nőtt.

Tavaly volt 2012 óta az első olyan év, amikor a Kínába irányuló külföldi működőtőke-befektetések értéke csökkent éves összevetésben.

Egy évvel korábban, 2022-ben a Kínába érkező FDI 1230 milliárd jüan volt, ami 6,3 százalékos növekedés 2021-hez képest.

Franciaország Kínába irányuló működőtőke-befektetése tavaly 84,1 százalékkal, az Egyesült Királyságé 81,0 százalékkal, Hollandiáé 31,5 százalékkal, Svájcé 21,4 százalékkal, Ausztráliáé pedig 17,1 százalékkal nőtt.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?