Külföld

Csak olaszul beszélő kaphat menekültstátuszt Olaszországban

Róma | Az új kódexben a nők iránti tisztelet és a kötelező munkahelykeresés is szerepel.
MTI

2017. szeptember 7. 17:54

Az új szabályrendszeren még dolgozik az olasz belügyminisztérium, a menedékkérelmet benyújtó vagy a menedékjogot már megszerzett személyek beilleszkedését kívánja elősegíteni. A Terv az integrációért című szabályozás előírja majd, hogy a menedékkérelem benyújtásával egy időben az érintett bevándorlónak olasz nyelvtanfolyamot kell végeznie. Az olasz nyelvtudás lesz az egyik feltétele, hogy a kérelmező megkapja a menekültstátuszt.
 
Ezenkívül a menedékkérőnek meg kell ismernie az olasz törvényeket és szokásokat. Marco Minniti belügyminiszter hangsúlyozta, hogy a menedékkérő sajátjának kell érezze Itália olyan alapértékeit, mint például a nők tisztelete – akár olasz nőkről, akár a bevándorló nőrokonairól legyen szó. A szabályrendszer kitér arra is, hogy az olasz törvények értelmében egy nő sem kötelezhető teste teljes elfedésére, ami a biztonsági intézkedések miatt sem megengedett.
 
A menedékkérőknek pontos információkkal kell rendelkezniük az olaszországi egészségügyi ellátás működéséről, valamint az ezzel kapcsolatos kötelezettségekről. Pszichológiai segítséget is kérhetnek a korábban hazájukban elszenvedett traumák, valamint az új országukban átélt konfliktusok kezelésére.
 
A menedékjog megszerzése feltételének számít a munkavégzés is, hogy a menekült minél gyorsabban önfenntartóvá váljon.
 
A tervezetben szereplő kurzusokat annak az olaszországi tartománynak kell biztosítania, ahol a menedékkérők tartózkodnak. Ehhez olasz állami és EU-s forrásokat is felhasználhatnak. Az integrációs terv célja, hogy változtassanak az olaszországi menedékkérők jelenlegi helyzetén. Most ugyanis a bevándorlók nagy része a befogadótáborokban szinte teljesen tétlenül várja kérelme elbírálását, ami legalább fél évig tart, és ez idő alatt semmilyen kötelezettsége nincsen. Többségük nem tanul olaszul, s nem ismeri meg Olaszországot, annak jogszabályait és életmódját. Tavaly az Olaszországba érkezett több mint 181 ezer migránsból 122 ezren nyújtottak be kérelmet a menekültstátusz megszerzésére.
Önnek ajánljuk

Kiska pártot alapítva fogná össze az ellenzéket

Indul a Tablók Viadala 2019! Szavazz!

Ez az öt csapat lehet a DAC ellenfele az EL-ben

Čaputová kedden fogadja Dankót és Pellegrinit

Női asztronautát küldene fel a Holdra a NASA

Már az óvodásoknak is magas lehet a vérnyomása a túlsúlytól

Legfrissebb galériák
Olvasta már?