Claudia Goldin amerikai gazdaságtörténész kapta a közgazdasági Nobel-emlékdíjat

goldin

Claudia Goldin amerikai gazdaságtörténésznek, a Harvard Egyetem professzorának ítélte oda idén a közgazdaságtudományi Nobel-emlékdíjat a Svéd Tudományos Akadémia, amely hétfőn Stockholmban jelentette be döntését.

Az akadémia indoklásában egyebek között az szerepelt, hogy az 1946-ban született Claudia Goldin nyújtotta az első átfogó, évszázadokat átölelő beszámolót a nők keresetéről és munkaerőpiaci részvételéről. Kutatásai feltárták a változások, valamint a nemek közötti különbségek fő okait.

Tanulmánya szerint a nők jelentősen alulreprezentáltak a globális munkaerőpiacon, és amikor dolgoznak, kevesebbet keresnek, mint a férfiak. Claudia Goldin több mint 200 évnyi adatot gyűjtött az Egyesült Államokban levéltárakban, hogy bemutassa, hogyan és miért változtak a nemek közötti különbségek a keresetek és a foglalkoztatási ráták terén az idők során.

Goldin kimutatta, hogy a nők munkaerőpiaci részvétele ebben az időszakban nem nőtt, hanem egy „U" alakú görbét alkotott. A házas nők unkaerőpiaci részvétele a tizenkilencedik század elején az agrártársadalomból az ipari társadalomba való átmenettel csökkent, majd a 20. század elején a szolgáltatási szektor növekedésével növekedni kezdett. Goldin ezt a mintát a strukturális változások és a nőknek az otthon és a család iránti felelősségével kapcsolatos társadalmi normák fejlődésével magyarázta.

A huszadik században a nők iskolai végzettsége folyamatosan emelkedett, és a legtöbb magas jövedelmű országban ma már lényegesen magasabb, mint a férfiaké. Goldin szerint a fogamzásgátló tablettákhoz való hozzáférés fontos szerepet játszott e forradalmi változás felgyorsításában azáltal, hogy új lehetőségeket kínált a karriertervezéshez.

A huszadik századi modernizáció, gazdasági növekedés és a foglalkoztatott nők arányának bővülése ellenére a nők és a férfiak kereseti különbsége hosszú ideig alig közeledett. Goldin ezt arra vezette vissza, hogy az egész életen át tartó karrierlehetőségeket befolyásoló, tanulmányokra vonatkozó döntéseket viszonylag fiatal korban kell meghozni. Amennyiben viszont a fiatal nők elvárásait az előző generációk tapasztalatai alkotják – például az, hogy az anyukák nem mentek vissza dolgozni, amíg a gyerekek fel nem nőttek –, akkor a karrierfejlődés lassú lesz.

Történelmileg a keresetek területén tapasztalható nemek közötti  különbségek nagy része az iskolai végzettség és a foglalkozás megválasztása közötti különbségekkel magyarázható. Goldin azonban kimutatta, hogy az egymás közötti, valamint az egyazon foglalkozású nők közötti különbségeket legfőképpen az alapozza meg, hogy mikor született az első gyerek.  

Jakob Svensson, a Közgazdaságtudományi Díj Bizottságának elnöke azt mondta, hogy „a nők munkában betöltött szerepének megértése fontos a társadalom számára. Claudia Goldin úttörő kutatásának köszönhetően ma már sokkal többet tudunk a mögöttes tényezőkről és arról, hogy a jövőben milyen akadályokat kell kezelni."

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?