Külföld

Bővítették a nemzetiségi szószólók kérdezési jogát Magyarországon

Budapest | Nemcsak a kormánytagokat, hanem az alapvető jogok biztosát, az Állami Számvevőszék elnökét és a legfőbb ügyészt is kérdezhetik a parlamentben a nemzetiségi szószólók 2014-től.
MTI

2012. november 26. 20:21

A parlament erről a fideszes Gulyás Gergely és Vitányi István, valamint a KDNP-s Lukács Tamás javaslatára döntött, 302 igen szavazattal és 49 tartózkodás mellett.

    A Ház emellett megteremtette annak lehetőségét, hogy a nemzetiségek jogairól szóló törvény egyes rendelkezései előbb lépjenek hatályba, így a helyi nemzetiségi önkormányzatok elnökei már 2013. január 1-jétől részt vehetnek tanácskozási joggal a települési önkormányzat ülésein, és a nemzetiséget érintő ügyekben javaslatot fogalmazhatnak meg.
    A javaslat azt is megengedi, hogy az országos nemzetiségi önkormányzat a nemzetiségi feladatokat ellátó közoktatási intézmények működőképességének érdekében évközben is átvegye a fenntartói jogot, feltéve, hogy az átadás-átvételi eljárás 2012. augusztus 31. előtt megindult.
    Rögzítették továbbá, hogy a megszűnő nemzetiségi önkormányzatok vagyona az illetékes kormányhivatal helyett a nemzetiség országos önkormányzatának tulajdonába kerül, ám azt kizárólag nemzetiségi célra használhatja.
 
Önnek ajánljuk

Harabinnak és Kotlebának való déli, magyarlakta vidék

Kiskát kihallgatta a NAKA

Brexit - Theresa May csak rövid halasztást kér

Bővül a Čaputovát támogatók köre

A beteg is felelős a kezelés hatásáért

Holtan találta a rendőrség a Nagykürtösről eltűnt férfit

Legfrissebb galériák
Olvasta már?