Külföld

Boris Johnson szerint elérhető a megállapodás a Brexit feltételrendszeréről

Boris Johnson brit miniszterelnök csütörtökön Párizsban kijelentette, hogy megállapodást szeretne az Európai Unióból történő brit kilépés feltételrendszeréről, és ez el is érhető a Brexit október 31-i határidejéig. Johnson munkaebéd keretében folytatott tárgyalásokat Emmanuel Macron francia államfővel.
MTI

2019. augusztus 22. 16:14

Boris Johnson - TASR-felvétel

A munkaebéd  előtt  az Élysée-palota udvarában tartott sajtótájékoztatón  

Emmanuel Macron francia elnök  ugyanakkor határozottan kijelentette: nincs már elegendő idő arra, hogy a kilépés feltételrendszeréről teljesen új megállapodásról tárgyaljanak. 

Miniszterelnökként tett első  külföldi útja keretében Johnson előző nap Berlinben Angela Merkel német kancellárral tárgyalt. Mind Merkelt, mind Macront arra figyelmeztette, hogy kénytelenek lesznek szembenézni egy rendezetlen, megállapodás nélküli Brexit veszélyével október 31-én, hacsak az Európai Unió (EU) nem áll elő egy ú egyezménnyel.

A francia államfő  válaszában kijelentette, hogy Nagy-Britannia sorsa egyedül a kormányfő kezében van. Bár az unió szeretné elkerülni a megállapodás nélküli  Brexitet, az EU készen áll erre az eshetőségre is.  "Nagyon világos szeretnék lenni: az előttünk  álló  hónapban nem  fogunk elérni egy olyan új  megállapodást a kilépésről, amely jelentősen eltérne az eredetitől - mondta Macron.

A francia elnök ugyanakkor  hozzátette azt is: "Senki sem fog október 31-ig várni anélkül, hogy ne próbálna meg egy jó megoldást találni". 

Johnson elmondta : "rendkívül ösztönzőleg hatott rá" az, amit Merkeltől hallott a szerdai berlini tárgyalásokon. 

Angela Merkel elmondta, hogy az ír-északír határellenőrzés visszaállításának elkerülését célzó tartalékmegoldást, a backstopot eleve átmeneti eszköznek szánták, arra az időre, amíg kidolgozzák az EU és a közösségen kívüli Egyesült Királyság kapcsolatrendszerét. Úgy tervezték, hogy ez két évet vehet igénybe, "'de talán 30 nap alatt is meg lehet találni (a végleges megoldást), miért ne?" - fogalmazott a kancellár. 

 "Véleményem szerint igaza van. Úgy gondolom, hogy a technikai megoldások már nagyjából rendelkezésre állnak, és azokat alaposan megvitatták" - mondta Johnson. 

Macron szerint   a backstop  a stabilitás biztosítéka Írországban és Észak-Írországban. Johnson azonban leszögezte: az Egyesült Királyság semmilyen körülmények között nem állítja vissza a határellenőrzést az említett szakaszon. A brit kormányfő szerint ennek célja az egységes belső piac védelme, de szerinte ehelyett léteznek más megoldások is.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk

Keserű hazai DAC-vereség a vásári hétvégén

Bugár: még meglehet az öt százalék

Bemutatta programját a PS-Spolu: két új minisztériumot is létrehoznának

Bányák bezárásával a klímaváltozás ellen

Ophelia, Zsanett, Hedvig

Megduplázódhat a katasztrófák károsultjainak száma 2050-re a globális felmelegedés miatt

Legfrissebb galériák
Olvasta már?