Bizottságot hoztak létre Kanadában annak vizsgálatára, hogy egyes képviselők együttműködnek-e külföldi kormányokkal

Justin Trudeau

A kanadai pártok hétfői megegyezése alapján külön bizottság vizsgálja meg: egyes képviselők együttműködtek-e külföldi kormányokkal annak érdekében, hogy beleavatkozzanak a kanadai politikába.

A kanadai törvényhozási rendszer biztonságáért felelős parlamenti testület a múlt héten a helyi titkosszolgálat információin alapuló jelentést adott ki, amely szerint több képviselő és szenátor együttműködést folytat külföldi kormányokkal, köztük Indiával és Kínával a kanadai politika befolyásolásának érdekében.

A jelentés konkrét esetet is említ arról, hogy több képviselő megpróbált India megbízásából egyes törvényhozókat befolyásolni, miközben titkos információkat is kiszivárogtatott az indiai hatóságoknak.

A szóban forgó jelentés bizalmas, az érintettek nevét nem tették közzé, de a kanadai pártok kérvényezték a kormánytól, hogy hozza nyilvánosságra.

A kormányzó Liberális Párt, valamint Dominic LeBlanc közbiztonsági és kormányközi ügyekért felelős miniszter viszont kijelentette, hogy a kormánynak ez nem áll szándékában, ugyanis a nevek nyilvánosságra hozatala törvénysértésnek számítana az országban.

Azt viszont LeBlanc megerősítette, hogy a kormány támogatja az ellenzéki pártok javaslatát a parlamenti tagokra vonatkozó bizottsági vizsgálatáról.

A vizsgálatot kezdeményező képviselők hazaárulóknak nevezték azokat, akik információkat szolgáltatnak ki külföldi kormányoknak.

Justin Trudeau miniszterelnök úgy nyilatkozott, hogy a külföldi beavatkozás „súlyosan aggasztó probléma”, amelyet „nagyon komolyan kell venni”. „Biztosítanunk kell a kanadaiakat arról, hogy megvédjük demokráciánkat” – jelentette ki.

Marie-Josée Hogue bíró, a bizottság elnöke jelezte azt is, hogy a képviselőkre is kiterjedő mostani eljárást összekapcsolják a rendőrség nyomozásával, amelynek keretében már vizsgálják a külföldi befolyással kapcsolatos eseteket.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?