Az EU tíz ország, köztük Szlovákia energetikai kezdeményezését támogatja

pénz euró

Az Európai Bizottság az uniós Modernizációs Alapon keresztül 2,9 milliárd eurót folyósított tíz uniós tagállamban, köztük Szlovákiában megvalósuló, összesen 39 energetikai kezdeményezés támogatására – tájékoztatott a brüsszeli testület hétfőn.

Közölték: a tíz országban – Szlovákia (35 millió euró) mellett Bulgáriában (65,2 millió euró), Horvátországban (52 millió euró), Csehországban (835,2 millió euró), Észtországban (24,1 millió euró), Lettországban (26,8 millió euró), Litvániában (59 millió euró), Lengyelországban (697,5 millió euró), Romániában (1,095 milliárd euró) és Magyarországon (76,8 millió euró) – finanszírozott beruházások az energiarendszerek korszerűsítését, az energia-, az ipari és a közlekedési ágazat üvegházhatásúgáz-kibocsátásának csökkentését, valamint az energiahatékonyság javítását támogatják. A beruházások segítik a tagállamokat éghajlat- és energiapolitikai céljaik elérésében, és hozzájárulnak az EU azon hosszú távú célkitűzéséhez, hogy 2050-re elérje a klímasemlegességet – írták.

Kiemelték továbbá, hogy a hétfői az eddigi legnagyobb kifizetés az unió Modernizációs Alapján keresztül. Ezzel a 2021 januárjában létrehozott alap kifizetései 12,65 milliárd euróra emelkedtek.

Az uniós kibocsátáskereskedelmi rendszer keretében a kibocsátási egységek árverés útján történő értékesítéséből származó bevételekből finanszírozott Modernizációs Alap célja tizenhárom tagállam támogatása a klímasemlegességre való átállásban. A kedvezményezett tagállamok Bulgária, Csehország, Észtország, Horvátország, Lettország, Litvánia, Magyarország, Lengyelország, Románia és Szlovákia, valamint Görögország, Portugália és Szlovénia, amelyek 2024 januárjától a felülvizsgált uniós kibocsátáskereskedelmi rendszer (ETS) alapján jogosulttá váltak a Modernizációs Alapból nyújtott támogatásra.

A Modernizációs Alap olyan beruházásokat támogat, melyek a megújuló energiaforrásokból előállított energia termelésére és felhasználására, az energiahatékonyságra, az energiatárolásra, az energiahálózatok – köztük a távfűtési vezetékek és a villamosenergia-átviteli hálózatok – korszerűsítésére, valamint az átmenetre irányulnak a szénenergiától függő régiókban.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?