Külföld

Az EU támogatást ígért Spanyolországnak a migráció kezelésére

Brüsszel | Támogatni fogja Spanyolországot az EU a megnövekedett migrációs nyomás kezelésében – írta Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke a Pedro Sánchez spanyol kormányfőnek küldött levelében.
MTI

2018. augusztus 1. 13:28

A Földk9zi-tengerből kimentett gyerekek egy spanyolországi befogadóhelyen (TASR/AP-felvétel)

Madrid néhány napja kért segítséget az Európai Bizottságtól arra hivatkozva, hogy az Olaszországban tapasztalt visszaesés miatt júniusban már Spanyolország volt az illegálisan érkező bevándorlók legfőbb belépési pontja a kontinensre. A kormányfő arra is kitért, hogy a Marokkónak nyújtott segítséget is fokozni kellene.

A levél szerint arról biztosította Sánchezt, hogy az EU teljes körű támogatást fog nyújtani a Földközi-tenger nyugati részén megnőtt migrációs nyomás kezelése végett.

Névtelenséget kérő uniós források szerint a bizottság a héten több tízmillió eurót fog elkülöníteni Spanyolország számára az úgynevezett Menekültügyi, Migrációs és Integrációs Alapból (AMIF).
    A brüsszeli testület vezetője ugyanakkor figyelmeztetett, hogy meglehetősen korlátozottak az afrikai migrációs helyzet kezelését szolgáló uniós források. Hangsúlyozta, hogy Marokkónak valóban több segítséget kellene nyújtani, az EU afrikai pénzalapjába azonban még nem fizettek be elég pénzt a tagállamok. Sajtóhírek szerint a 2015-ben létrehozott alap számára eddig mindössze 439 millió eurót különítettek el az EU-tagok.
 

Az idei év első hét hónapjában mintegy 22 ezer illegális határátlépőt regisztráltak Spanyolországban, ez csaknem duplája a tavalyinak.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
Frissítve

Fico még 2012-ben telefonon beszélt Vadalával

Fico Bašternákhoz hasonlította Andrej Kiskát

Minden „disznóságot“ jelenteni kell

Frissítve

GALÉRIA: A tüntető gazdák lezárták az SNP-hidat

Közösségi kert épül a Timóteus ház udvarán

A májusi EP-választás csaknem 10,2 millió euróba fog kerülni

Legfrissebb galériák
Olvasta már?