Külföld

Autonómiajubileum Dél-Tirolban, Európa kisebbségi újságíróival

Bolzano | Székhelyén, a dél-tiroli Bolzanóban/Bozenben tartotta meg idei, a szervezet megújulását célzó közgyűlését a Kisebbségi és Regionális Nyelvű Napilapok Európai Egyesülete (MIDAS), amelyen a hagyományokhoz híven gálaesten osztották ki a szervezet szakmai elismeréseit, a MIDAS-, illetve Otto von Habsburg-díjat.
author
ÚJ SZÓ ONLINE

2022. május 19. 15:28

midas
A MIDAS-díjat Slezákné Kovács Edit (balról a harmadik), az Új Szó lapigazgatója adta át - MIDAS-felvétel

Az Európa számos szegletéből összegyűlteket Slezákné Kovács Edit, a MIDAS elnöke – egyben a pozsonyi Új Szó lapigazgatója – köszöntötte, megnyitó beszédében kifejtve: külön öröm, hogy éppen az autonómiája 50. évfordulóját jubiláló Dél-Tirolban kerülhetett sor a rendezvényre, hiszen Dél-Tirol sikeres példája a konfliktuskezelésnek és az európai kisebbségvédelemnek, így méltán fontos viszonyítási alap minden európai őshonos kisebbség számára.Az idén fennállása 30 évét ünneplő, bolzanói/bozeni Eurac Research magánkutatóközponttól Josef Prackwieser az immár ötvenéves dél-tiroli autonómia történetét, jelenét mutatta be, Günther Rautz pedig a kisebbségvédelem európai szakaszairól tartott előadást. Ezt követte az európai kisebbségi sajtót tömörítő szakmai szervezet kimondott közgyűlése, ennek témája a megújulás volt, hiszen az EURAC égisze alatt alakultMIDAS tavaly volt húszéves, eljött hát a kiértékelés ideje: mi volt jó, mi volt kevésbé sikeres, mi az, amin újítani, változtatni kellene, egyáltalán: az azóta sokat változott világban kellene-e igazítani az eredeti célkitűzéseken, elképzeléseken. A fentiek kapcsán kialakult építő jellegű vitában több jó elképzelés, új tevékenység körvonalazódott, például a tagok közötti újságírói csereprogram indítása, valamint egy olyan platform létrehozása, amelyen a tagok egymással osztanának meg rendszeresen érdekes tartalmakat, cikkeket.

A folytatásban a résztvevők a társházigazda Dolomiten napilap szerkesztőségét és igen korszerű, további kiadói tevékenységet végző – könyvek, naptárak stb. – nyomdáját látogatták meg, majd festői környezetben, a dél-tiroli város fölötti hegyekben, egy 14–15. századi kastélyban rendezték a díjkiosztó gálaestet.

A helyi hivatalosságok, politikusok, a Trentino autonóm régió képviselőinek körében szervezett eseményen – kisebbségi témákkal foglalkozó tavalyi írásaival, több évtizedes meghatározó újságírói tevékenységével – a kolozsvári Szabadság napilap politikai publicisztája, szerkesztője, Székely Kriszta nyerte el a MIDAS-díjat; laudációt Balázs Bence, a MIDAS döntőbíróságának tagja, a Szabadság főszerkesztő-helyettese mondott, a díjat Slezákné Kovács Edit adta át. A többségi sajtó kisebbségvédelemmel (is) foglalkozó újságírói számára létrehozott Otto von Habsburg-díjat pedig az osztrák Stephan Wabl nyerte el a bécsi Wiener Zeitungban megjelent, a jugoszláviai háború idejéig visszanyúló mostari riportjával; őt Jørgen Møllekær, a MIDAS igazgatótanácsának tagja méltatta, a díjat pedig a díj névadójának lánya, Habsburg Walburga nyújtotta át.

A pénteki zárónapon a közgyűlés Európa minden szegletéből érkezett résztvevői a helyi kultúrával és történelemmel ismerkedtek, de Innsbruckba is ellátogattak, ahol néhány órára bekapcsolódtak egy igen érdekes kezdeményezés, a minőségi sajtó jelenét és jövőjét firtató, először megrendezett háromnapos Journalismus Fest konferencia rendezvényeibe.

Támogassa az ujszo.com -ot

Úgy vagyunk az újságírással, mint a hivatásos zenészek: fellépünk naponta a „kőszínházban", elegáns ruhában a hűséges, bérletes közönségünk előtt, vagyis eljuttatjuk a postaládákba, árushelyekre nyomtatott napilapként a fizetős Új Szót. És mondhatjuk azt, hogy kiállunk a mélyen tisztelt publikum elé a korzón is, kicsit könnyedebben szórakoztatjuk, elgondolkodtatjuk a közönséget, érzelmeket kiváltva az erre járó tömegből. Ez az előadás pontosan olyan szenvedélyes, mint a kőszínházi fellépés, ugyanúgy sok munkával jár, mégis ingyenes. Ha tetszett, hálásan fogadjuk adományát, amit a jelképes hegedűtokba helyezhet. Eddigi felajánlásait is szívből köszönjük az új hangszerekhez, a zenekar bővítéséhez, a repertoár kiszélesítéséhez: az ujszo.com naprakész működtetéséhez.

Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra. Köszönjük.

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
pellegrini k

Pellegrini: Szlovákiának új kormányra van szüksége, ne kínozzuk tovább a nemzetet

csapvíz k

Mintha nem lenne elég bajunk – most vízhiány miatt hirdettek vészhelyzetet

ll

Szlovákiai magyar írót díjaztak

manfred weber

Manfred Weber: Elegem van abból, hogy Orbán Viktortól függünk az uniós olajembargó ügyében

mentők rendőrök

Két napja keresnek egy folyó közelében eltűnt kétéves kisfiút, eddig nem találták (FOTÓK)

A független képviselők sikerét hozták a választások

Kék és fehér színkóddal különböztetik meg a választásokat ősszel

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.