Akadozik a villanyautókra való átállás, Kína emeli az alkatrészek árát

Elektromos autók a városi hivatalnak

Az autóipar legnagyobb átalakulása zajlik, a kormányok hatalmas támogatásokkal igyekeznek felgyorsítani az elektromos járművekre való átállást. Az elmúlt egy évben azonban akadt néhány meglepetés, amely fékezte az ambiciózus terveket – írja a Bloomberg.

Az egyik a kínai autógyártók dominanciája, valamint az alacsonyabb költségű, fejlettebb technológiáikkal történő verseny. Ahogy az európai és amerikai autógyártók elkezdtek felzárkózni, az elektromos autók iránti kereslet növekedése világszerte lelassult. Ez a kombináció nagy veszteségeket jelenthet a nyugati autógyártók számára, és veszélyeztetheti a közúti közlekedésből származó üvegházhatású gázok kibocsátásának csökkentésére irányuló ambiciózus célkitűzéseket. Íme néhány kulcsfontosságú tény!

1. Mekkora a kínai EV-ipar?

A kínai márkák adják a világszerte eladott elektromos járművek (EV-k) mintegy felét. A gyártóknak sikerült hazai piaci részesedést szerezniük a korábbi európai vezető vállalatoktól, például a Volkswagentől, míg a kínai csúcsmárka, a BYD 2023 negyedik negyedévében megelőzte a világ legnagyobb EV-gyártójának számító Teslát.

2. Hol van Kína versenyelőnye?

A legszembetűnőbb különbség az EV-k legdrágább összetevője, az akkumulátorok terén van. Az EV-k akkumulátorcelláinak több mint 80 százalékát kínai gyártók szállítják. A fő összetevők a nemesfémek, például a lítium, a kobalt és a mangán. Az akkumulátorok ára Kínában 126 dollárra csökkent kilowattóránként, míg az akkumulátorok ára az Egyesült Államokban 11 százalékkal, Európában pedig közel 20 százalékkal magasabb.

3. Mit jelent ez az autóipar számára?

Kína 2023-ban 1,55 millió EV-t exportált, ami 64 százalékos növekedést jelent az előző évhez képest. Kína exportja főként Ázsia többi részébe és Európába irányult, ahol a fogyasztói támogatásokat nemcsak a hazai gyártású, hanem az importált autókra is igénybe lehet venni. A BYD és a Nio vezette kínai márkák részesedése az európai piacon a 2020-as 1,1 százalékról 5,6 százalékra ugrott 2023 első felében.

4. Miért lassul az elektromos autók értékesítésének növekedése?

A globális EV-eladások még mindig nőnek, de a növekedés lassul. A BloombergNEF szerint a tisztán elektromos járművek, valamint a benzinnel vagy dízellel is működtethető plug-in hibridek értékesítése 2021-ben több mint kétszeresére nőtt, 2022-ben pedig 62 százalékkal emelkedett. Tavaly azonban 31 százalékos ugrást mértek, idén pedig várhatóan ismét 21 százalékra lassul.

5. Mi lesz a következő lépés?

Kína gazdasága bajban van, ami azt jelenti, hogy már nem az a megbízható növekedési forrás, ami az elmúlt években volt. A legtöbb kínai gyártó nem érte el a 2023-ra kitűzött értékesítési céljait, és várhatóan 2024-ben is lassulni fognak az eladások.

A nagyobb problémát azonban az európai és az amerikai kereslet jelenti. Az EV-k első hullámában az autógyártók a technológia rajongóira és a céges autók vásárlásához nyújtott állami támogatásokra támaszkodhattak, megcélozva az értékesítési volumen növekedését. A következő fázisban azonban költségtudatos sofőrökkel találkoztak, akik közül sokan szkeptikusak a technológiával szemben, és nem hajlandóak megvásárolni a belső égésű gépkocsikhoz viszonyítva átlagosan 30 százalékkal drágább járműveket. Az eladások fellendítéséhez hozzájáruló támogatások és dotációk Európában elapadtak, az Egyesült Államokban pedig a helyi termelés korlátozásához kötöttek.

(trend)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?