Külföld

A püspökök megszavazták a szinódust záró üzenetet

Vatikánváros | A világ összes családjához, de elsősorban a keresztényekhez szól a vatikáni püspöki szinódus szombaton bemutatott rövid üzenete, amelyet a püspökök nagy többséggel fogadtak el - mondta el a szöveg szerzője, Gianfranco Ravasi bíboros vatikáni tájékoztatóján.
author
MTI

2014. október 18. 21:44

Az üzenetről szavazó 174 püspökből 158 voksolt igennel. A szinódus 16 tagja nemmel szavazott vagy tartózkodott - jelentette be szombaton Federico Lombardi szentszéki szóvivő. A szinódusi üzenet hangsúlyozza, hogy a püspökök nem döntöttek az elváltak és polgárilag újraházasodottak áldozásáról. Erről tovább folytatódik az egyeztetés a következő, 2015-ös szinódusig. Az üzenet megemlékezik a papok által elkövetett szexuális visszaélések áldozatairól is.          

A püspökök szombat délután a szinódus záródokumentumáról szavaznak. Ravasi bíboros, a Kultúra Pápai Tanácsának elnöke elmondta, hogy a szinódusi üzenet  műfajánál fogva rövid és lényegre törő. Hozzátette: vígasz és egyben buzdítás kíván lenni a mai világ nehézségei között élő családok számára, akiknek a püspökök elismerésüket és köszönetüket fejezik ki a családok mindennapos tanúságtételéért. 

Az üzenet szerint a szinódus rálátást nyújtott a mai családok összetett valóságára, amelyben a legnagyobb kihívást a házastársi hűség jelenti. A Vatikán honlapján közölt szöveg megjegyzi, hogy a hit és az értékek erővesztése, az individualizmus kultúrája és korunk diktálta stressz "problematikus családi helyzeteket teremt". Az egyház ajtaja mindig nyitva van, senkit sem zár ki - fogalmaz az üzenet. Gianfranco Ravasi ugyanakkor hangsúlyozta, hogy  a befogadás nem jelenti "minden családi módozat automatikus elismerését". 

A szinódus záróüzenete - amely nem szól az azonos neműek közötti párkapcsolatról - a férfi és nő közötti szeretetet, az összeházasodott és gyermekeiket hitben felnevelő párokat állítja példaként.  A szövegben az olvasható, hogy a szinódus elmélyítette az elváltak és újraházasodottak lelkipásztori kísérésének kérdését, de az egyháznak ebben a kérdésben még meg kell tennie "a következő szinódusig tartó utat".  

A püspökök kiemelték, hogy a mai családok "puszta létükért fáradoznak" a betegségek okozta szenvedések miatt éppúgy mint az emberi méltóságtól megfosztó gazdasági válság terhe alatt. Az üzenet megemlékezett a bevándorlók csónakjaira felkapaszkodó szegény családok tömegeiről, a menekültekről, a hitük miatt üldözöttekről, a háborútól és elnyomástól sújtott családokról, az erőszakot elszenvedett nőkről, az emberkereskedelem és a papi pedofília gyermek- és fiatalkorú áldozatairól. A püspökök kormányoktól és nemzetközi szervezetektől a családok jogainak előmozdítását, támogatását szorgalmazták, azt hangsúlyozva, hogy korunkban a jólét kultúrája érzéstelenné teszi az embereket mások szenvedésével szemben, amely puszta látvánnyá törpül.

Ravasi bíboros az újságíróknak azt mondta: Ferenc pápa nem nyilatkozik az elváltak és újraházasodottak áldozásának kérdésében, mivel ez megbénítaná a püspökök tanácskozását, amely a következő szinódusig folytatódik.  A bíboros Szent Ágostont I. Ince pápa egyik ítélete kapcsán elhangzott szavait idézte latinul: Roma locuta, causa finita, vagyis Róma (a pápa) szólt, a vitatott kérdés le van zárva.  

Támogassa az ujszo.com -ot

Úgy vagyunk az újságírással, mint a hivatásos zenészek: fellépünk naponta a „kőszínházban", elegáns ruhában a hűséges, bérletes közönségünk előtt, vagyis eljuttatjuk a postaládákba, árushelyekre nyomtatott napilapként a fizetős Új Szót. És mondhatjuk azt, hogy kiállunk a mélyen tisztelt publikum elé a korzón is, kicsit könnyedebben szórakoztatjuk, elgondolkodtatjuk a közönséget, érzelmeket kiváltva az erre járó tömegből. Ez az előadás pontosan olyan szenvedélyes, mint a kőszínházi fellépés, ugyanúgy sok munkával jár, mégis ingyenes. Ha tetszett, hálásan fogadjuk adományát, amit a jelképes hegedűtokba helyezhet. Eddigi felajánlásait is szívből köszönjük az új hangszerekhez, a zenekar bővítéséhez, a repertoár kiszélesítéséhez: az ujszo.com naprakész működtetéséhez.

Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra. Köszönjük.

Támogatom
Önnek ajánljuk
élelmiszer

Eltűnhet az üzletekből a hazai csirkehús

Igor Matovič

Csak kedden szavaznak Matovič leváltásáról

Boris Kollár

Kollár elítéli az újabb négy ukrán terület Oroszország általi annektálását

António Guterres
Frissítve

Guterres: veszélyes eszkalációt jelentene az ukrán régiók orosz elcsatolása

Dobosy Pál

Ketten indulnak a polgármesteri pozícióért Felsőszeliben

Új Szó

Miről ír a pénteki Új Szó?

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.