A püspökök megszavazták a szinódust záró üzenetet

Vatikánváros |

<p>A világ összes családjához, de elsősorban a keresztényekhez szól a vatikáni püspöki szinódus szombaton bemutatott rövid üzenete, amelyet a püspökök nagy többséggel fogadtak el - mondta el a szöveg szerzője, Gianfranco Ravasi bíboros vatikáni tájékoztatóján.</p>

Az üzenetről szavazó 174 püspökből 158 voksolt igennel. A szinódus 16 tagja nemmel szavazott vagy tartózkodott - jelentette be szombaton Federico Lombardi szentszéki szóvivő. A szinódusi üzenet hangsúlyozza, hogy a püspökök nem döntöttek az elváltak és polgárilag újraházasodottak áldozásáról. Erről tovább folytatódik az egyeztetés a következő, 2015-ös szinódusig. Az üzenet megemlékezik a papok által elkövetett szexuális visszaélések áldozatairól is.          

A püspökök szombat délután a szinódus záródokumentumáról szavaznak. Ravasi bíboros, a Kultúra Pápai Tanácsának elnöke elmondta, hogy a szinódusi üzenet  műfajánál fogva rövid és lényegre törő. Hozzátette: vígasz és egyben buzdítás kíván lenni a mai világ nehézségei között élő családok számára, akiknek a püspökök elismerésüket és köszönetüket fejezik ki a családok mindennapos tanúságtételéért. 

Az üzenet szerint a szinódus rálátást nyújtott a mai családok összetett valóságára, amelyben a legnagyobb kihívást a házastársi hűség jelenti. A Vatikán honlapján közölt szöveg megjegyzi, hogy a hit és az értékek erővesztése, az individualizmus kultúrája és korunk diktálta stressz "problematikus családi helyzeteket teremt". Az egyház ajtaja mindig nyitva van, senkit sem zár ki - fogalmaz az üzenet. Gianfranco Ravasi ugyanakkor hangsúlyozta, hogy  a befogadás nem jelenti "minden családi módozat automatikus elismerését". 

A szinódus záróüzenete - amely nem szól az azonos neműek közötti párkapcsolatról - a férfi és nő közötti szeretetet, az összeházasodott és gyermekeiket hitben felnevelő párokat állítja példaként.  A szövegben az olvasható, hogy a szinódus elmélyítette az elváltak és újraházasodottak lelkipásztori kísérésének kérdését, de az egyháznak ebben a kérdésben még meg kell tennie "a következő szinódusig tartó utat".  

A püspökök kiemelték, hogy a mai családok "puszta létükért fáradoznak" a betegségek okozta szenvedések miatt éppúgy mint az emberi méltóságtól megfosztó gazdasági válság terhe alatt. Az üzenet megemlékezett a bevándorlók csónakjaira felkapaszkodó szegény családok tömegeiről, a menekültekről, a hitük miatt üldözöttekről, a háborútól és elnyomástól sújtott családokról, az erőszakot elszenvedett nőkről, az emberkereskedelem és a papi pedofília gyermek- és fiatalkorú áldozatairól. A püspökök kormányoktól és nemzetközi szervezetektől a családok jogainak előmozdítását, támogatását szorgalmazták, azt hangsúlyozva, hogy korunkban a jólét kultúrája érzéstelenné teszi az embereket mások szenvedésével szemben, amely puszta látvánnyá törpül.

Ravasi bíboros az újságíróknak azt mondta: Ferenc pápa nem nyilatkozik az elváltak és újraházasodottak áldozásának kérdésében, mivel ez megbénítaná a püspökök tanácskozását, amely a következő szinódusig folytatódik.  A bíboros Szent Ágostont I. Ince pápa egyik ítélete kapcsán elhangzott szavait idézte latinul: Roma locuta, causa finita, vagyis Róma (a pápa) szólt, a vitatott kérdés le van zárva.  

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!