Külföld

A pakisztáni tálibok követték el a pesavari robbantást, nőtt a halottak száma

Pesavar | A pakisztáni tálibok jelentkeztek a pesavari öngyilkos merénylet elkövetőjeként, a támadásban szerdai legfrissebb értesülések szerint legalább húszan vesztették életüket.
MTI

2018. július 11. 10:09

- CTK-felvétel

Az öngyilkos merénylő az Avami Nemzeti Párt (ANP) kampányrendezvényén robbantotta fel magát kedden az ország északnyugati részén lévő Pesavarban, a támadásban 65-en megsebesültek, többek állapota válságos - mondta el Zulfikar Ali Babahel, a város központi kórházának szóvivője.
   

A támadást Harún Ahmad Bilúrnak, az ANP tartományi választásokon induló jelöltjének a kampányrendezvényén hajtotta végre a merénylő. A robbantásban a politikus is életét veszítette. Apjával, Basír Bilúrral is merénylet végzett még 2012-ben, a legutóbbi pakisztáni választások véghajrájában.
   

Mohammad Huraszani tálib szóvivő közleményében további támadásokkal fenyegetett, és azt javasolta a pakisztániaknak, hogy maradjanak távol az ANP kampányrendezvényeitől.
   

A több szélsőséges csoportot alkotó pakisztáni tálibok több mint egy évtizede harcolnak a kormány ellen. Az elmúlt években a hadsereg offenzíváit követően Pakisztán-szerte csökkent az erőszakcselekmények száma. Sok szélsőséges a szomszédos Afganisztánban keresett menedéket.
   

Pesavar a székhelye Haibár-Pahtunhva tartománynak, amelyet az ANP kormányzott 2008 és 2013 között. A tartomány területén 2009-ben nagyszabású offenzívát folytatott a hadsereg az iszlamista szélsőségesek ellen. A radikálisok válaszul az ANP több száz vezetőjével és támogatójával végeztek a 2013-as választások idején. A pastuk etnikai pártjának számító ANP kifejezetten ellenzi a tálibokéhoz hasonlóan szélsőséges csoportok tevékenységét.
   

Pakisztánban július 25-én tartanak általános választásokat.
    A hadsereg kedden bejelentette, hogy több mint 371 ezer katonával szavatolja a voksolás békéjét és biztonságát.

2018. július 11. 07:47

Öngyilkos merénylő robbantott egy pakisztáni kampányrendezvényen, többen meghaltak
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk

MAFFIAGYILKOSSÁGOK: Életfogytiglant kapott Roháč

Maláriában elhunyt Stanislav Lieskovský, aki a DAC-ban is játszott

Elfogadták a migrációs paktumot a marrákesi konferencián

Vonat elé hajtott egy autó, egy anya és lánya sérült meg súlyosan

Uniós bíróság: az Egyesült Királyság szabadon visszavonhatja uniós kilépési szándékát

59 éves nőt gázolt halálra egy autó az R1-esen

Legfrissebb galériák
Olvasta már?