A német nemzetiségű lengyelek emigráns örökösei visszakaphatják tulajdonukat

Varsó |

<p>Érvényesíthetik a tulajdonhoz fűződő jogaikat a német nemzetiségű lengyelek azon örökösei, akik 1956 és 1984 között vándoroltak ki Lengyelországból és emiatt megfosztották őket minden vagyonuktól a lengyel kommunista hatóságok - így döntött a lengyel legfelsőbb bíróság pénteken.</p>

A kommunista korszakban érvényes törvény alapján a második világháború után önmagukat lengyelnek valló, majd azután német gyökereikre hivatkozva kivándorló személyek elveszítették a tulajdonjogot a Lengyelországban hátrahagyott javaikra.

A törvényt újraértelmezve a legfelsőbb bíróság kimondta, hogy annak előírásai nem vonatkoznak azoknak az örököseire, akik életük végéig Lengyelországban maradtak. Így tehát az örökösök, akik később az emigrálás mellett döntöttek, s így elveszítették lengyel állampolgárságukat és minden vagyonukat, követelhetik javaik visszaszolgáltatását.

A bíróság azzal indokolta döntését, hogy a kommunista időszakban érvényes törvényben nem szerepelnek tételesen az örökösök.

Sziléziából és Varmia-Mazúriából több százezren vándoroltak ki Németországba 1956 után, elveszítve ezzel lengyelországi javaikat.


Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?