Külföld

A Karácsony mint politikai eszköz

Akármilyen mozgalmas, vagy éppen botrányos volt a közélet, december 24-re minden évben lecsendesednek a kedélyek. Ennek ellenére használták már fel politikai célra a Karácsonyt - írja a globoport.hu.
author
ÚJ SZÓ ONLINE

2015. december 25. 14:01

Kézenfekvő eszközt jelentenek ebben a játszmában a különböző naptárak. Ha más miatt nem is, de az egykor november hetedikén ünnepelt Nagy Októberi Szocialista Forradalom kapcsán ismerjük a Julián és a Gergely-naptár közötti különbséget.

Julius Caesar Kr. e. 45-ben bevezetett naptárában a 16. századig körülbelül 12 napos túlszámolás történt. A problémát XIII. Gergely pápa küszöbölte ki egy új kalendárium bevezetésével 1581-ben. A Gergely-naptárat nem egységesen vették át a világ különböző államai. Az utolsók között volt a Szovjetunió is, ahol 1918. január 25-én reformálta meg az időszámítást Lenin, így 1918. január 31. után február 14. következett.

A váltás némi zavart okozott a Karácsony körül. A Julián-naptárat használó ortodox egyház december helyett, január 7-én ünnepli Jézus születését. Nemcsak Oroszországban van ez így máig, de például Szerbiában, Romániában és Ukrajnában is. Moldovában viszont már nem.

Az Európai Unióba igyekvő egykori szovjet tagköztársaság ezt a naptári különbséget használta fel eszközként, hogy bizonyítsa nemzetközi orientációját. A nyugatbarát kormányzat 2013. december 19-én nyilvánította december 25-ét ünnepnappá. A döntést erősen kritizálta az oroszbarát kommunista párt és az ortodox egyház. Mindezekkel együtt a január 7. továbbra is hivatalos ünnepnap maradt Moldovában.

Bár Moszkva agresszív politikája miatt Ukrajnától is várhatnánk hasonló lépést, egyelőre nem szólnak erről a hírek. December 18-án egy törvény megalkotásánál viszont Szent Miklóst mégis csak felhasználták. A parlamentben kétszáz olyan gyermek találkozott vele, akiknek az édesapja, vagy az édesanyja meghalt az oroszbarát szeparatisták és az ukrán erők között dúló harcokban Kelet-Ukrajnában – számolt be a hromadske.tv. A gyerekek és Szent Miklós egyöntetűen megszavazták Ukrajna “Békéért” törvényét, és hogy minden jó álom valóra váljon.

Támogassa az ujszo.com -ot

Úgy vagyunk az újságírással, mint a hivatásos zenészek: fellépünk naponta a „kőszínházban", elegáns ruhában a hűséges, bérletes közönségünk előtt, vagyis eljuttatjuk a postaládákba, árushelyekre nyomtatott napilapként a fizetős Új Szót. És mondhatjuk azt, hogy kiállunk a mélyen tisztelt publikum elé a korzón is, kicsit könnyedebben szórakoztatjuk, elgondolkodtatjuk a közönséget, érzelmeket kiváltva az erre járó tömegből. Ez az előadás pontosan olyan szenvedélyes, mint a kőszínházi fellépés, ugyanúgy sok munkával jár, mégis ingyenes. Ha tetszett, hálásan fogadjuk adományát, amit a jelképes hegedűtokba helyezhet. Eddigi felajánlásait is szívből köszönjük az új hangszerekhez, a zenekar bővítéséhez, a repertoár kiszélesítéséhez: az ujszo.com naprakész működtetéséhez.

Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra. Köszönjük.

Támogatom
Önnek ajánljuk
matovič k

Kiderül, Matovič marad-e a pénzügyminiszter

matovič k

Matovič: Bármelyik nő alkalmasabb lenne az elnöki posztra, mint Čaputová

Orbán Viktor k

Keményebb szankciókat követelnek Magyarországgal szemben a szlovák EP-képviselők

c

Lekapcsolt lámpák és kemencék – Európa készülődik a téli energiaválságra

csehország tüntetés k

Tízezrek követelték a kormány lemondását több cseh nagyvárosban

új szó

Miről ír a csütörtöki Új Szó?

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.