A Fitch pozitívról stabilra vette vissza az ukrán osztályzat kilátását, nem számít orosz-ukrán háborúra

tank ukrajna

A felminősítés lehetőségére utaló eddigi pozitívról stabilra vette vissza Ukrajna "B" államadós-besorolásának kilátását a Fitch Ratings.

A nemzetközi hitelminősítő a péntek éjjel Londonban bejelentett döntés indoklásában kifejti: alapeseti előrejelzési forgatókönyve nem számol azzal, hogy teljes körű fegyveres konfliktus robban ki Oroszország és Ukrajna között, de várakozása szerint hosszan elhúzódó erőteljes feszültségre kell számítani, és ebben a környezetben feszesebbé váltak az ukrán gazdaság finanszírozási kondíciói.

A Fitch megállapítja azt is, hogy az ukrán szuverén osztályzat tavaly augusztusban végrehajtott előző felülvizsgálata óta növekedtek a külső finanszírozási kockázatok.

A cég a pozitív kilátás visszavételével egy időben megerősítette a "B" szintű ukrán államadós-besorolást.

Ez a szuverén osztályzat mélyen a spekulatív, vagyis befektetésre nem ajánlott kategóriában van, öt fokozattal a befektetési ajánlású besorolási sáv alapszintje alatt.

A Fith Ratings közölte: az Ukrajna elleni teljes körű orosz inváziót valószínűtlennek tartó alapeseti előrejelzési forgatókönyvet részben az a meggondolás alapozza meg, hogy egy ilyen  katonai akcióért Oroszországnak mekkora gazdasági, katonai és geopolitikai árat kellene fizetnie.

Szerepe van ebben az előrejelzésben annak is, hogy az Ukrajna elleni katonai fellépésnek nincs szilárd támogatottsága az orosz közvéleményben - áll a hitelminősítő elemzésében.

A Fitch közölte: várakozása szerint az ukrán devizatartalékok az idén 6 milliárd dollárral 25 milliárd dollárra csökkennek; ez a tartalékszint 2,8 havi folyó külső fizetési kötelezettségnek felel meg.

A hitelminősítő prognózisa szerint 2023 végére az ukrán devizatartalék 3,1 havi folyó külső fizetési kötelezettséggel egyenlő szintre emelkedik, de ez is jóval elmarad a Fitch listáján "B" besorolással nyilvántartott szuverén adósok mediánjától, amely abban az időszakban várhatóan 4,2 hónap lesz.

A Fitch Ratings előrejelzése szerint az ukrán folyómérleg-egyenleg hiánya az idén 1,6 százalékponttal 2,6 százalékra emelkedik, és 2023-ban 3,4 százalékra bővül.

A szuverén külső adósságszolgálati kötelezettség 2022-ben viszonylag magas, 4,3 milliárd dollár lesz, és jövőre 5,4 milliárd dollárra emelkedik tovább.

A Fitch az idén 2,9 százalékos növekedést vár az ukrán gazdaságban. Ez egy százalékponttal rontott előrejelzés az ukrán osztályzat tavaly augusztusi felülvizsgálata óta, és ennek indokai között szerepel a reálbérek és a magánfogyasztás növekedésének lassulása, valamint az, hogy a hazai keresletet a magas földgázárak mellett a megnövekedett geopolitikai kockázat is megterheli - áll a Fitch Ratings elemzésében.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?