Külföld

A cseh külügyminiszter támogatja a vietnamiak és fehéroroszok kisebbségként való elismerését

Prága | Hivatalos kisebbségi státust kaphatnak a közeljövőben a Csehországban élő vietnamiak és fehéroroszok. Karel Schwarzenberg külügyminiszter, a kormány mellett működő kisebbségi tanács elnöke bejelentette, javasolni fogja a két kisebbség elismerését.
ÚJ SZÓ ONLINE

2013. április 2. 15:45

 

"A vietnamiak és a fehéroroszok elegendően nagy számban vannak jelen (Csehországban), hogy képviseletet kapjanak a kisebbségi tanácsban. Javasolni fogom elismerésüket" - közölte Schwarzenberg a Novinky.cz hírportálnak nyilatkozva.
    
A cseh belügyminiszternek azonban fenntartásai vannak, főleg a vietnamiakkal kapcsolatban. "Elhiszem, hogy a vietnami közösség elég erős, s megérdemelné az elismerést. Nem tekinthetek el azonban attól a nagy problémától, amit a vietnami szervezett bűnözés jelent számunkra. Ebben lényegi gondot látok" - jelentette ki Jan Kubice. 
    
A prágai sajtó szerint a vietnami narkómaffia egyre aktívabb a csehországi kábítószer-kereskedelemben. A vietnamiak marihuánát termelnek, pervitint állítanak elő, s ezeket igyekeznek Németországba csempészni.
    
Schwarzenbergnek azonban meggyőződése, hogy a vietnami népcsoport csehországi jelenléte olyan nagyarányú, hogy indokolt lenne az állami elismerés. "Próbáljanak meg Prágában zöldséget venni. Azonnal észreveszik, hogy a vietnamiak itt vannak" - jegyezte meg a miniszter. 
    
Jeronym Tejc, a Cseh Szociáldemokrata Párt képviselőházi frakcióvezetője szintén ellenzi a vietnamiak kisebbséggé nyilvánítását. "Új kisebbségek kialakítása helyett inkább arra kellene helyezni a hangsúlyt, hogy fogadják el a cseh kultúrát és a nyelvet" - állítja a szociáldemokrata vezető.
    
Csehországban jelenleg 12 hivatalosan elismert nemzetiség van, köztük a magyar. A hatályos törvények szerint ezeknek képviseletük van a kisebbségi tanácsban, amely a kormány tanácsadó szerve. Az államnak kötelessége támogatni ezeket a kisebbségi nyelveket és kultúrákat. Ha egy településen a kisebbségek aránya eléri a tíz százalékot, joguk van kétnyelvű közfeliratokat kérni. A kisebbségeknek ugyancsak joguk van a hivatalokkal és a bíróságokkal anyanyelvükön érintkezni. 
    
A vietnamiaknak a hivatalos kisebbségként való elismerésen kívül a két legfőbb konkrét kérése: a vietnami nyelv nem kötelező jellegű oktatása ott, ahol nagyszámú vietnami diák van, valamint a kettős állampolgárság megadása a már Csehországban született gyermekeik számára.
    
A 2011-es népszámlálás szerint Csehországban mintegy 60 ezer vietnami állampolgár él, 40 ezren hosszú lejáratú tartózkodási engedéllyel; a vietnami nemzetiséget 30 ezer ember vállalta. Évente mintegy 800 vietnami gyermek születik.
   
 A csehországi fehéroroszok száma mintegy 4 ezer körül mozog.
 
Támogassa az ujszo.com-ot

Rengeteg hírrel bombáznak minket különböző portálok, s nem könnyű felismerni a valódi- és álhíreket. Ezért is fontos, hogy olyan weboldalakról tájékozódjunk, amelyek megbízható, korrekt információkat nyújtanak.

Az ujszo.com szerkesztőségében minden nap azért dolgozunk, hogy Önök kizárólag ellenőrzött, valós híreket kapjanak weboldalunkon. Ennek biztosítása meglehetősen költséges. Mi viszont szeretnénk, hogy minden kedves olvasónk hozzájuthasson az ellenőrzött információkhoz, ez azonban az Önök anyagi segítsége nélkül hosszú távon nem lehetséges.

Ezért kérjük olvasóinkat, hogy járuljanak hozzá az ujszo.com működéséhez. Számítunk Önökre. Önök is számíthatnak ránk.

Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra. Köszönjük.

Támogatom
Önnek ajánljuk
Juhász György

A minőségi oktatás vonzza a hallgatót

dac

GALÉRIA: A kerületi rangadón is győzött és élre állt a DAC

Komárom

Visszanyerte régi fényét a Jókai-filagória

Igor Matovič

Több százan tüntettek Matovič háza előtt Nagyszombatban

advent

Rendhagyó lesz az adventi időszak

Peter Pellegrini hlas
Frissítve

Pellegrinit választották a Hlas elnökének

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.