A brit miniszterelnök „színpadias pózolással” vádolta a görög kormányfőt az Elgin-kincs körül fellángolt vitában

Rishi Sunak

„Színpadias pózolással” vádolta Kiriákosz Micotákisz görög miniszterelnököt szerdán Rishi Sunak brit kormányfő.

Sunak kijelentésének közvetlen előzményeként váratlanul ismét fellángolt az államközi vita Nagy-Britannia és Görögország között az Elgin-márványok néven közismert, Athén által hosszú ideje visszakövetelt görög régészeti kincs sorsáról, miután Micotákisz a BBC televízió hétvégi interjúműsorában a több mint két évszázaddal ezelőtt Athénból Londonba szállított, jelenleg a British Museumban őrzött szobrok visszaadását szorgalmazta.

Rishi Sunak kedden a Downing Streeten fogadta volna Micotákiszt, de a kétoldalú csúcstalálkozót a brit kormány a görög miniszterelnök kijelentései nyomán az utolsó pillanatban lemondta.

Sir Keir Starmer, a legnagyobb ellenzéki erő, a Munkáspárt vezetője a londoni alsóház szerdai vitanapján „kicsinyes politizálással” vádolta a kormányfőt.

A konzervatív párti miniszterelnök ugyanakkor kijelentette: nem lett volna helyénvaló a találkozó megtartása, miután kiderült, hogy a görög fél a tárgyalást „nem a jövőt érintő, érdemi tartalmú kérdések” megvitatására, hanem „színpadi pózolásra, múltbeli ügyek újbóli felhánytorgatására” kívánta kihasználni.

Sunak alig burkolt utalást tett arra is, hogy London értelmezése szerint a görög miniszterelnök először kötelezettséget vállalt az Elgin-márványok ügyének levételére a találkozó napirendjéről, majd ezt az ígéretét megszegte.

„Ha valaki vállal valamit, azt illik betartani” – fogalmazott a brit kormányfő.

A kétoldalú miniszterelnöki megbeszélés törlése után London felajánlotta, hogy Micotákisz találkozzon Oliver Dowden miniszterelnök-helyettessel, a görög kormányfő azonban nem élt ezzel a lehetőséggel és még kedden elutazott Londonból.

Az Elgin-kincs a British Museum hatalmas gyűjteményének talán legvitatottabb eleme, és az ügyben hirtelen ismét fellángolt brit-görög vita az utóbbi évtizedek legsúlyosabb diplomáciai viszálya a két NATO-szövetséges ország között.

Az athéni Parthenón frízeinek és szobrainak egy részét Thomas Bruce, Elgin grófja – közismert nevén Lord Elgin – megbízottai vásárolták fel, amikor Bruce a 19. század elején a brit birodalmat képviselte nagyköveti rangban a térséget akkoriban fennhatósága alatt tartó török portánál. A Londonba szállított 2500 éves műemlékeket a brit kormány 1816-ban megvásárolta és a British Museumban helyezte el.

Görögország évtizedek óta képviselt hivatalos álláspontja szerint az Elgin-kollekció elszállítása nem törvényes adásvételnek, hanem lopásnak számít, és ezért a kincseket vissza kell szállítani Athénba, London azonban mereven elzárkózik e követelés teljesítésétől.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?