Külföld

26 embert lőtt le egy ámokfutó egy amerikai iskolában

Washington | Egy ámokfutó 26 embert, köztük 20 kisgyereket lőtt le helyi idő szerint péntek délelőtt Connecticut amerikai állam egyik kisvárosa, Newtown általános iskolájában. Az iskolai áldozatok között volt saját anyja is, míg a CNN hírtelevízió szerint a gyilkosságsorozat előtt egyik testvérével is végzett.
MTI

2012. december 15. 00:20

Ez az egyik legsúlyosabb iskolai vérengzés az Egyesült Államok történetében, és általános iskolában még hasonló sem történt.

    Barack Obama elnök négynapos gyászt rendelt el, és lépésekre szólított a további hasonló tragédiák megakadályozásának érdekében.

    A gyilkosságsorozatot első értesülések szerint egy Ryan Lanza nevű 24 éves férfi követte el, ám a legújabb hírek öccsét, a 20 éves Adam Lanzát nevezték meg a gyilkosként. A tettes egyes hírek szerint előbb édesapját gyilkolta meg otthonában, majd egyenesen a Sandy Hook általános iskolához ment, és ott az ámokfutás során lelőtte ott tanító édesanyját is. Az agyonlőtt gyermekek ugyanennek az iskolának az előkészítőjébe és alsó tagozatára jártak, koruk 5 és 10 év között volt. Az apa meggyilkolásával kapcsolatos hírt később nem erősítették meg.

    Az iskolai lövöldözésben a merénylő is meghalt, de azt egyelőre nem tudni, hogyan: a rendőrök lőtték-e le, vagy öngyilkosságot követett el. Egy rendőrségi szóvivő ugyanakkor úgy nyilatkozott, hogy a helyszínre érkező rendőrök nem sütöttek el fegyvert. A gyilkos holttestét az egyik osztályban találták meg. Legalább négy kézifegyver volt nála, és golyóálló mellényt viselt.

    Az áldozatok között van az iskola igazgatója és pszichológusa is.

    A New Yorktól mintegy száz kilométerre északkeletre fekvő, 27 ezer lakosú Newtown kisvárost a lakosok "Amerika legbiztonságosabb helyének" tartották. A hatóságok a körzet többi iskoláját is azonnal bezárták elővigyázatosságból, mert olyan híresztelés terjedt el, hogy két lövöldöző volt. A szemtanúk abból következtettek erre, hogy több tucat vagy akár száz lövés is eldördült.

    Később holtan megtalálták az ámokfutó egyik testvérét is, a CNN amerikai hírtelevízió szerint vele is a tömeggyilkos végzett. Összesen öt testvére közül egy másikat őrizetbe vettek azzal a gyanúval, hogy köze van a lövöldözéshez. A legfrissebb értesülések szerint Ryan Lanza az őrizetbe vett testvér.

    Barack Obama amerikai elnököt tájékoztatták a történtekről, és folyamatosan értesítik a fejleményekről. Az elnök részvétét fejezte ki Connecticut kormányzójának, és minden segítséget megígért az állami és helyi hatóságoknak.

    A lövöldözés után tartott televíziós beszédében Obama kijelentette: túlságosan sok ilyen tragédia történt a közelmúltban. "Szükség lesz arra, hogy összefogjunk, és érdemi lépéseket tegyünk annak érdekében, hogy megakadályozzuk a hasonló tragédiákat" - fogalmazott.

    Az elnök négynapos gyászt jelentett be az országban, és elrendelte, hogy erre az időszakra az amerikai középületeken eresszék félárbocra a zászlókat négy napra.
    Obama előzőleg beszélt a Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) igazgatójával, Robert Muellerrel is.

    Az egyik áldozat szülője elmondta, hogy az első dörrenéseket meghallva a tanító azonnal bezárta a gyerekek osztályának ajtaját, és az egyik sarokba terelte a tanulókat. Egy kislány az NBC televízióban azt mesélte, hogy tornaórán voltak, amikor "robbanásokat" hallottak, és rohanva egy irodába vitték őket. Később jött egy rendőr, és azt mondta nekik, hogy fussanak ki az épületéből, és így is tettek.

     Az Egyesült Államokban az eddigi legsúlyosabb iskolai ámokfutás 2007-ben volt egy virginiai műszaki egyetemen, akkor 32 személy halt meg.

Sokkot és elborzadást okozott külföldön az amerikai iskolai ámokfutás
Döbbenettel és elborzadással fogadták az Egyesült Államokon kívül a Connecticut állambeli pénteki ámokfutást.

    Catherine Ashton, az Európai Unió kül- és biztonságpolitikai főképviselője brüsszeli közleményében leszögezte, hogy sokként érte a lövöldözés híre. Együttérzését fejezte ki az áldozatok családjával és az amerikai néppel.

    José Manuel Durao Barroso, az Európai Bizottság elnöke borzalmas tragédiának nevezte, hogy az ámokfutásnak reményteljes, fiatal életek estek áldozatul.
    Több EU-tagország vezetője is gyorsan kifejezte részvétét az Egyesült Államokban történtekkel kapcsolatban.

    Stephen Harper kanadai miniszterelnök emellett azt is hangoztatta, hogy "ebben a nehéz időszakban minden kanadai amerikai barátaink oldalán áll".

(Frissítve: péntek, 23:16)

Ámokfutások az USA-ban idén
Az MTVA Sajtó- és Fotóarchívumának összeállítása az Egyesült Államokban 2012-ben elkövetett, halálos áldozatokat követelő ámokfutásokról:
2012. február 21., GEORGIA - Öt ember halt meg Atlantában, amikor egy férfi lövöldözni kezdett egy wellness-központban. A halottak között volt a támadó is.

2012. április 2., KALIFORNIA - Vérfürdőt rendezett az oaklandi Oikos Egyetem eltávolított hallgatója, mert kigúnyolták rossz angolsága miatt. A 43 éves koreai származású férfi hat nőt és egy férfit gyilkolt meg, további három embert megsebesített.

2012. április 6., OKLAHOMA - Tulsa egyik túlnyomórészt feketék lakta városrészében találomra lövöldözött a járókelőkre egy kisteherautóból két férfi, akik három embert agyonlőttek. A tetteseket két nappal később elfogta a rendőrség.

2012. május 30., WASHINGTON - Öt embert lelőtt egy 40 éves férfi Seattle-ben, majd miután a rendőrség hajtóvadászatot rendezett utána és majdnem utolérte, meglőtte magát, és később a kórházban belehalt sérülésébe. A tettes elmebeteg volt.

2012. július 20., COLORADO - Tizenkét embert megölt, 58-at pedig megsebesített egy 24 éves lőfegyveres ámokfutó Denver egyik mozijában A sötét lovag: Felemelkedés című Batman-film bemutatóján. Az elkövetőt a rendőrök a mozi parkolójában elfogták.

2012. augusztus 5., WISCONSIN - Hét ember halálát okozta egy szikh templomnál történt lövöldözés Milwaukee külvárosában. A támadót, aki tüzet nyitott a templomban összegyűlt több tucatnyi hívőre, egy rendőr lőtte le, aki maga is megsebesült az épület parkolójában vívott tűzharcban.

2012. augusztus 10., ALABAMA - Három embert megölt, egy negyediket megsebesített egy 22 éves férfi Dothan városában, amikor vitába keveredett egy szórakozóhelyen. A támadót a rendőrök elfogták.

2012. augusztus 13., TEXAS - Három ember - köztük egy rendőr - vesztette életét és többen megsebesültek, amikor egy férfi lövöldözni kezdett a Texas A&M Egyetem közelében. Az elkövetőt a rendőrség lelőtte.

2012. augusztus 31., NEW JERSEY - Old Bridge településen egy élelmiszer-áruház alkalmazottja 16 lövést adott le kollégáira. Megölt egy 18 éves lányt és egy 24 éves férfit, majd magával is végzett.

2012. szeptember 28., - MINNEAPOLIS: Négy embert lelőtt, négy másikat megsebesített egy férfi az egyesült államokbeli Minneapolisban, majd magával is végzett.

2012. december 12., OREGON: Ámokfutó lövöldözött egy zsúfolt bevásárlóközpontban, két embert lelőtt, majd magával is végzett.
 

Támogassa az ujszo.com-ot

Nehéz időkben van a legnagyobb szükség gyors, megbízható tájékoztatásra. Jövőnkről, biztonságunkról, egészségünkről csak hiteles információk birtokában dönthetünk. Az ujszo.com ezért dolgozik. A gazdaság megroppanásával ugyanakkor hirdetési bevételeink csökkennek.

Ahhoz, hogy továbbra is fontos információkkal tudjuk segíteni olvasóink döntéseit, nélkülözhetetlen marad a szerkesztőség alapos, összehangolt munkájának fenntartása. Hisszük, hogy most van a legnagyobb szükség ránk.

Ezért kérjük olvasóinkat, ha lehetőségük van rá, támogassák az ujszo.com működését. Számítunk Önökre! Önök is számíthatnak ránk! Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra! Köszönjük.

Támogatom
Önnek ajánljuk
Igor Matovič

Hétfőn újabb lazításokról dönthetnek

A Nemzeti Összetartozás Emlékhelye (Fotók: Steindl Imre Program, Facebook)

Soknyelvű ország – egynyelvű álom és emlék(mű)

Derzsi Réka

Prágai lakos, öt nyelven játszik

SpaceX

Sikeresen dokkolt a Nemzetközi Űrállomáson a SpaceX űrhajója

gygy

Gyógyüdülés járvány idején

Etrekarcsa

Áldásosztó Jézus szobra az etrekarcsai parkban

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.