2013 legbrutálisabb terrorcselekményei (2. rész)

Budapest |

<p>A nagy hírügynökségek 2013-ban is gyakran számoltak be véres terrorcselekményekről, az iraki, afganisztáni és szíriai polgárháborúban elkövetett, százak életét követelő merényletek mellett &quot;felkerült&quot; a terror térképére Nigéria, Kenya és Mali is.<br />&nbsp;</p>

A politikai és vallási indíttatású terrorcselekmények áldozatai gyakran ártatlan civilek, újságírók, fotóriporterek, a segélyszervezetek munkatársai. Az MTVA Sajtó- és Fotóarchívumának összeállítása az év legsúlyosabb merényleteiről:

    2013. június 11. - AFGANISZTÁN: Kabulban a kormányzati negyedben felrobbantott pokolgép 14 ember életét követelte, valamennyien civilek voltak. Az ENSZ összesítése szerint 2013 első félévében az afganisztáni merényleteknek és összecsapásoknak 1319 civil halottja és 2533 sérültje volt, majd negyedével több, mint egy évvel korábban - ezzel megfordult az évekig tartó csökkenő tendencia. Az áldozatok között 60 százalékkal nőtt a nők és 30 százalékkal a gyermekek száma.
    2013. július 6. - NIGÉRIA: Az ország északkeleti részén, Mamudo településen iszlám szélsőségesek támadtak meg egy bentlakásos középiskolát, amelynek legalább 40 tanulóját lelőtték vagy élve elégették, száz diák és tanár eltűnt. A támadást az önálló iszlám állam létrehozásáért harcoló, szélsőséges Boko Haram szervezet hajtotta végre, amely júliusban Kano város keresztény negyedében robbantott pokolgépeket, legalább tíz ember életét kioltva, szeptember végén pedig egy egyetemi kollégium 44 diákját mészárolta le. A nigériai hadsereg júliusban offenzívát indított az iszlamisták ellen, akik 2010 óta legalább 1700 embert öltek meg terrorakciókban.
    2013. július 28. - MEXIKÓ: Lelőtték Carlos Miguel Salazar altengernagyot, a mexikói haditengerészet egyik parancsnokát. Ő a legmagasabb rangú katona, aki merénylet áldozata lett azóta, hogy a mexikói kormány 2006-ban harcot hirdetett a drogbandák ellen. Az azóta folyó drogháborúban 70 ezernél több embert öltek meg, köztük vannak bűnözők, rendőrök és ártatlan civilek is, az eltűntek számát 26 ezerre teszik.
    2013. augusztus 23. - LIBANON: Pokolgépek robbantak Tripoli városában két mecset közelében, a merényletekben legalább 43 ember veszette életét. Néhány hét alatt több hasonló merénylet történt, majd novemberben 19 ember halt meg, amikor két pokolgép robbant Irán bejrúti nagykövetségénél. Libanonban a belpolitikai feszültség, a síiták és szunniták közötti ellentét azután éleződött ki, hogy a szomszédos Szíriában folyó polgárháborúba Bassár el-Aszad elnök oldalán fegyveresen is beavatkozott az Irán támogatta, síita Hezbollah mozgalom.
    2013. szeptember 20. - JEMEN: A biztonsági erők több mint félszáz tagjával végeztek az iszlamista al-Kaida terrorszervezet tagjai. December 5-én az al-Kaida a védelmi minisztérium ellen intézett támadást, a kettős öngyilkos merényletben, majd az ezt követő tűzpárbajban legalább 52-en haltak meg. Az arab országban működik az al-Kaida legveszélyesebbnek tartott ága, a központi kormányzatnak emellett északon síita lázadással, délen autonomista törekvésekkel kell szembenéznie.
    2013. szeptember 21-24. KENYA: A szomáliai as-Sabab iszlamista milícia tagjai - akik között több külföldi állampolgár is volt - elfoglaltak egy bevásárlóközpontot Nairobiban. A támadók 61 túszukat megölték, a pláza ostroma közben a biztonsági erők hat tagja és öt terrorista vesztette életét, 39 embert eltűntnek nyilvánítottak. Az áldozatok között legkevesebb 18 külföldi állampolgár volt, akiket az as-Sabab bejelentése szerint ezután legitim célpontnak tekint.
    2013. szeptember 25. - OROSZORSZÁG/DAGESZTÁN: Mahacskalában megölték a dagesztáni legfelsőbb bíróság bíráját, az év során ez volt a harmadik igazságügyi tisztviselő ellen elkövetett merénylet a térségben. Oroszország észak-kaukázusi régiója a korrupció és a bűnözés melegágya. Október 20-án egy dagesztáni öngyilkos merénylő egy utasokkal teli volgográdi buszon robbantotta fel magát, a merényletnek hat halálos áldozata volt.
    2013. november 2. - MALI: Elraboltak, majd meggyilkoltak két francia újságírót Kidal városban. A tettet az Iszlám Magreb al-Kaidája elnevezésű terrorszervezet vállalta magára, megtorlásul azért, hogy Franciaország az év elején nemzetközi felhatalmazással katonai intervenciót hajtott végre a közép-afrikai országban az iszlamista lázadók előre törésének megállítása érdekébe



 

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?