115 templom és imaház felújítását támogatja a magyar kormány

templom
Dunaszerdahely |

80 millió forintból (kb. 216 ezer euró) alakíthatnak ki új közösségi központot a Szent György templom mellett még az idén. Ez is elhangzott a történelmi egyházak képviselői, a Szövetség elnöke, Forró Krisztián és Soltész Miklós  a magyar Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára keddi dunaszerdahelyi találkozója után.

A templom mögötti téren, az egykori plébánia helyén alakítanak ki közösségi központot, a dunaszerdahelyi plébánia a magyar kormány támogatásából vásárol ingatlant erre a célra. „Egy olyan központot tud létrehozni az egyházközösség, ahol a liturgián kívül is találkozhatnak a tagjai. Az egyház küldetése ugyanis nemcsak a liturgiában, hanem a mindennapi életben is megnyilvánul” – fejtette ki Szakál László dunaszerdahelyi esperes-plébános hozzátéve, hogy a közösségi és a karitatív tevékenységekben is nagy lehetőségeket rejt a közösségi központ, amit egy már nem működő egykori vendéglő átépítésével alakítanak ki a Vámbéry téren. A közösségi tevékenységgel már kinőték a plébánia épületét, a hétvégén egy középiskolában tartottak oktatást huszonöt jegyespárnak.


A tervek szerint a nyáron megvásárolnák az ingatlant, amelyet az év végéig felújítanának. Szakál László leszögezte, hogy a beruházás a magyar és a szlovák híveket egyaránt szolgálja majd. Ezt emelte ki Soltész Miklós államtitkár is, aki dunaszerdahelyi látogatása során a Nagyszombati Főegyházmegye, a Kassai Görögkatolikus Egyházmegye, a Szlovákiai Református Keresztyén Egyház, az Alsószeli Evangélikus Egyházközösség és a Komáromi Zsidó Hitközség képviselőivel egyeztetett. Kiss Róbert a Nagyszombati Főegyházmegye általános helynöke elmondta, hogy megbeszélték az elmúlt évek történéseit, összegezték a magyar kormány támogatásából megvalósult fejlesztéseket. Kiemelte azt is, hogy az egyházak képviselői fontos feladatot látnak el az ukrajnai konfliktus miatt menekülők és a kárpátaljai magyarok megsegítésében is. Ezt Forró Krisztián a Szövetség elnöke is hangsúlyozta. Forró megköszönte a magyar kormány hozzájárulását, amellyel az egyházakat és a közösségeket támogatták. „Azzal, hogy felújítják a felvidéki templomokat a magyar kormány jóvoltából nemcsak a magyaroknak, hanem a régiót és valamennyi itt elő nemzetet segítik. Az egyházak és a hívek tovább gyarapodhatnak a segítség által” – mondta Forró Krisztián.

Soltész Miklós leszögezte, hogy nagyszerűen alakulnak a szlovák-magyar kapcsolatok, annak ellenére is, hogy szerinte külső erők szerették volna lassítani a javulást. Az államtitkár a Magyarországon élő szlovákiai kisebbség támogatásáról is beszélt, majd kitért arra, hogy tavaly és idén 115 templom és imaház felújítására nyújtanak támogatást Szlovákia magyarlakta vidékein. A legnagyobb beruházás a komáromi Szent András bazilika felújítása, amire tavaly 180 millió forint (mintegy 550 ezer euró) támogatást folyósítottak. A dunaszerdahelyi közösségi ház projektjét is kiemelte, kisebb egyházközösségek pedig 10-15 millió forint közötti támogatást kaptak. „A beruházások és a támogatás a közösségeket erősíti” – nyilatkozta Soltész Miklós, aki megköszönte az egyházak és a jótékonysági szervezetek aktív tevékenységét is. Az államtitkár a hétvégi magyarországi választások kapcsán szavazásra buzdított.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?