Közélet

Feltehetően Zsuzsovát is kihallgatja a bíróság

Bazin | A mai tárgyaláson arról is döntés születik, felolvassák-e a Threema-üzenetek átiratát. A bíróság valószínűleg kihallgatja Alena Zsuzsová vádlottat, valamint az újságírókat megfigyelő csoport három tagját is, Peter Tóthot, Štefan Mlynarčíkot és Miroslav Kriakot is.
ÚJ SZÓ ONLINE

2020. január 22. 09:10

Frissítve
Alena Zsuzsová
- TASR-felvétel

A tárgyalás második hetének harmadik napján jelen van az összes vádlott, így Marián Kočner, Alena Zsuzsová, Miroslav Marček és Szabó Tamás is.

A Specializált Büntetőbíróság szenátusa szerdán az újságírókat megfigyelő „kommandó” tagjait, Peter Tóthot, Štefan Mlynarčíkot és Miroslav Kriakot hallgatja meg. Ján Kuciak újságíró és a jegyese, Martina Kušnírová meggyilkolása ügyében várhatóan Alena Zsuzsová vádlott is vallomást tesz. 

Az előkészítő eljárás keretében Kriak bevallotta, hogy az újságírók, köztük Kuciak megfigyelésére a Szlovák Információs Szolgálat (SIS) kémelhárításának egykori főnöke, Tóth bérelte fel őt. Kezdetben Kriak azt hitte, hogy egy drogdílert követ. Segédre is szüksége volt, ezért felbérelte Mlynarčíkot.

Kuciakról több felvételt is készítettek, Andruskó Zoltán vallomása szerint ezeket mutatta meg neki az autójában Zsuzsová, amikor megrendelte Kuciak meggyilkolását.

A vád szerint Zsuzsová csak Marián Kočnertől szerezhette meg az ominózus felvételeket. Daniel Lipšic, a Kuciak-család jogi képviselője szerint ez bizonyítja a közvetlen kapcsolatot a gyilkosság állítólagos megrendelője és az elkövetők között.

A főtárgyaláson részt vesznek az Interpol munkatársai is, akik szakértői véleményt nyilvánítanak majd a Threema-üzenetek hitelességéről.

Bizonyítékként kezelik a Threema-üzeneteket

A Specializált Büntetőbíróság szenátusának nincs kétsége afelől, hogy Kočner Threema-üzeneteit törvényesen szerezték meg. A Ján Kuciak újságíró meggyilkolása ügyében folyó tárgyaláson felolvashatják a kommunikációt, miután bemutatták a többi bizonyítékot. A bíróság felvetette, hogy a per gyorsítása végett Miroslav Marček ügyét külön eljárás keretében kellene tárgyalni. Utóbbi beismerte, hogy ő lőtte le Kuciakot és a jegyesét, Martina Kušnírovát.

„A bíróságnak nincs kétsége afelől, hogy a szóban forgó bizonyítékot törvényesen szerezték meg”

– jelentette ki szerdán Ružena Sabová, a szenátus elnöke. A kommunikáció kivonatát az Europoltól kapta meg Peter Juhás nyomozó egy DVD-n. A Threema-üzeneteket a váltóhamisítási ügy tárgyalásán is felolvasták.

Sabová szerint a szóban forgó kommunikáció összesen nyolc különböző telefonból származik. Nem tudni, hogy az összes telefon Kočner tulajdona volt-e, vagy esetleg más vádlottak készülékeiből is nyertek-e ki üzeneteket. Peter Tóth tanú azt állította, hogy két mobilt adott át a rendőrségnek.

Szerdán nem kerül sor a Threema-üzenetek felolvasására. Sabová a betervezett bizonyítékokat és tanúvallomásokat részesíti előnyben. A kárvallottak jogi képviselői és az ügyész már most szerették volna szembesíteni a vádlottakat a kommunikáció tartalmával. A bírónő azzal érvelt, hogy az üzenetek felolvasása után a vádlottakat ismét beidézhetik vallomást tenni.

Marek Para, Marián Kočner ügyvédje már tavaly, a váltóhamisítási ügyben folytatott tárgyaláson is kifogást emelt az ellen, hogy a Threema-üzeneteket bizonyítékként kezeljék. A szenátus elvetette a panaszt.

A bíróságon szerdán ismét kihallgatják a vádlottakat, akiknek kiegészítő kérdéseket tesznek fel. Sabová fontolgatja, hogy Miroslav Marček vádlott ügyét külön eljárás keretében fogják tárgyalni. Utóbbi beismerte, hogy ő lőtte le Kuciakot és a jegyesét, Martina Kušnírovát. A bíróság az ítélethozatalkor figyelembe fogja venni a beismerő vallomást. Marček szerdán egy kiegészítő kérdésre válaszolva elmondta, hogy Kuciakot kevesebb mint 30 centiméteres távolságból lőtte le.

(Denník N, TASR, aktuality.sk)

Támogassa az ujszo.com-ot

Nehéz időkben van a legnagyobb szükség gyors, megbízható tájékoztatásra. Jövőnkről, biztonságunkról, egészségünkről csak hiteles információk birtokában dönthetünk. Az ujszo.com ezért dolgozik. A gazdaság megroppanásával ugyanakkor hirdetési bevételeink csökkennek.

Ahhoz, hogy továbbra is fontos információkkal tudjuk segíteni olvasóink döntéseit, nélkülözhetetlen marad a szerkesztőség alapos, összehangolt munkájának fenntartása. Hisszük, hogy most van a legnagyobb szükség ránk.

Ezért kérjük olvasóinkat, ha lehetőségük van rá, támogassák az ujszo.com működését. Számítunk Önökre! Önök is számíthatnak ránk! Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra! Köszönjük.

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
óriáskerék

Óriáskerék az óvárosi rakparton

igor matovič dac

Reagált a DAC Matovič vádjaira

Muzsla

Szentgyörgyhalma tájának kincsei

Norbert Bödör

A NAKA eljárást indított Norbert Bödör ellen

Vágsellye

Két elkerülő út normalizálná a vágsellyei közlekedést

boltzár

Július 5-én, vasárnap, az államünnepen zárva lesznek a boltok

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.