Zsuzsová: Nincsenek bizonyítékai az ügyészségnek a gyilkosságok megrendelésére

Alena Zsuzsová

Alena Zsuzsová vádlott azt állítja, hogy az ügyészség egyetlen olyan bizonyítékot sem mutatott be, ami alátámasztaná, hogy mikor és hogyan rendelték meg Ján Kuciak újságíró meggyilkolását és készítették elő az ügyészek likvidálását. Tagadta azt is, hogy Marian Kočner rendelte meg nála a gyilkosságokat. A vádlott hétfőn tett vallomást a bazini Speciális Büntetőbíróság (ŠTS) szenátusa előtt.

„Andruskó Zoltán ellentmondásos vallomását kivéve nincs semmilyen kommunikáció vagy tanúvallomás, ami ezt bizonyítaná” – hangsúlyozta, és hozzátette, hazugságnak tartja Andruskó vallomását. Szerinte arra sincs bizonyíték, hogy Kočner rendelte volna meg valamelyik gyilkosságot. „Ennek ellenére az ügyészség ezt állítja” – jegyezte meg.

Kijelentette továbbá, hogy soha nem fizetett Andruskó Zoltánnak semmilyen gyilkosságért. Megerősítette, hogy 2010 körül ismerkedtek meg. Véleménye szerint a Threema alkalmazásból kiragadott kommunikáció nem volt teljes, és manipulálták. Azt mondta, hogy a hangulatjelek jelentését elmagyarázta.

Kočnerhez hasonlóan ő sem volt hajlandó válaszolni a Speciális Ügyészi Hivatal ügyészeinek kérdéseire. Ezt azzal indokolta, hogy ezek az ügyészek Daniel Lipšic különleges ügyész beosztottjai, akivel korábban már találkozott.

Zsuzsová azt állítja, az előkészítő eljárás során a bűnüldöző hatóságok megfélemlítésének és sértegetéseinek nyomása alatt, valamint „a sajtó által folytatott elképesztő lincselés” közepette tett tanúvallomást. Hozzátette, hogy pánikbetegségben szenved.

A Speciális Büntetőbíróság szenátusa hétfőn 9 órától csaknem 20 óráig tárgyalta az ügyet. A főtárgyalást három májusi időpontra napolták el. A legközelebbi tárgyalás május 9-én, kedden lesz.

A 2018 februárjában történt Kuciak-gyilkosság ügyében Marian Kočner és Alena Zsuzsová bűnösségéről tárgyal a bíróság. A ŠTS eredetileg felmentette őket a vádak alól, de a Legfelsőbb Bíróság 2021 májusában visszaadta az ügyet az elsőfokú bíróságnak. Három döntés jogerős. Miroslav Marček és Szabó Tamás 25, Andruskó Zoltán 15 év letöltendő börtönbüntetést kapott.

Négy személy – Marian Kočner, Alena Zsuzsová, Dušan Kracina és Darko Dragič – ellen vádat emeltek Maroš Žilinka jelenlegi főügyész, Daniel Lipšic jelenlegi különleges ügyész és Peter Šufliarský volt helyettes főügyész meggyilkolásának előkészítése miatt. Szabó Tamás ügyét külön eljárás keretében tárgyalták, a bíróság bűnösnek találta. A vád szerint Žilinka és Lipšic meggyilkolására 2017 őszén érkezett megbízás Kočnertől. Šufliarský likvidálására körülbelül egy évvel később.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?