Zsonglőrködés minimálbérrel és járulékkal

Pozsony |

<div>Az alacsony keresetűeknek ugyan kedvez az a kormányintézkedés, hogy az 570 eurónál kisebb fizetésből egyáltalán nem, vagy csak kisebb egészségbiztosítási járulékot kell fizetni, a többiekkel, elsősorban a kisvállalkozókkal és a munkaügyi hivatalba be nem jelentett munkanélküliekkel szemben viszont igazságtalan.</div><div>&nbsp;</div>

A kormány ugyanis az egészségbiztosítási járulék csökkentésével akarja kompenzálni a munkaadóknak a minimálbér 352 euróról 380 euróra való emelését. Így 570 eurós bruttó fizetésig nem emelkednek a munkaadó költségei sem, az alkalmazott pedig havonta néhány euróval – a minimálbéren dolgozó havonta 32 euróval, de az 568 eurós bérért dolgozó már csak havi 1 euróval – több fizetést vihet haza. A kormány szerint ezzel növelhető a foglalkoztatás, elsősorban a rosszul fizetett munkák esetében, amelyekre javarész képzetlen munkaerőt vesznek fel. Vagyis csökkenhet a hátrányos helyzetű munkanélküliek tábora. Az ellenzék szerint az intézkedés ismételten a kis- és középvállalkozókat diszkriminálja, és nem lesz semmilyen hatása a munkanélküliségre. „Fico ötletét újra a vállalkozók és a minimálbénél valamivel többet keresők fizetik meg, de az adókon keresztül még a nyugdíjasok is” – magyarázta lapunknak álláspontját Ivan Švejna, a Híd alelnöke. Diszkriminatívnak tartja, hogy a vállalkozóknak minden esetben – függetlenül attól, hogy működik-e a vállalkozás – be kell fizetniük a minimális díjat, havi 56,35 eurót. Ugyanennyit fizet az a munkanélküli is, aki nem szerepel a munkaügyi hivatal nyilvántartásában. Ezzel szemben az az alkalmazott, akinek havi bruttó 380 euró, vagyis nettó 340 euró fizetése lesz, nem fizet semmilyen egészségbiztosítást. „Újra divatban van az ingyenesség, ingyen vonatozás, ingyen egészségbiztosítás, de valakik ezt is megfizetik. A munkavállalók és mi mindannyian – magyarázza Švejna. ‒ Miért kell mással kifizettetni az egészségbiztosítási járulékot olyan alkalmazottak helyett, akiknek van fizetésük.” Az intézkedés 146 millió eurójába kerül az összes adófizetőnek. Azt Peter Kažimir pénzügyminiszter is elismeri, hogy nem olcsó az intézkedés. „Ez a szociális csomagunk legdrágább része” – jelentette ki. Ugyanakkor azt nem számolták ki, hogy mennyivel nőhet a foglalkoztatottság. A jogszabály indoklásában ennyi áll: Valószínűsíthető a pozitív hatás a foglalkoztatottságra a magánszektorban.”A javaslatot a héten gyorsított eljárásban tárgyalják a képviselők. 
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?