Zöldet kapott a nemzeti parkok reformja is

np
Pozsony |

Történelmi pillanat a természetvédelem számára – állítja a zöldtárca, mely szerint a nemzeti parkok védelmének megerősítéséről szóló törvényjavaslat elfogadásának köszönhetően új időszámítás kezdődik a hazai természetvédelemben. Megegyezés hiányában a szavazást többször elnapolták, végül a Sme rodina támogatása nélkül, a progresszív képviselők szavazatával sikerült jóváhagyni.

A koalíció őszi bukdácsolása, a reformjavaslatok rendszeres elnapolása és a kormánypártok közötti rendkívül fárasztó kakaskodás december második hetére „meghozta az eredményét” – a koalíciós képviselők teljesítették a házi feladatot és három fontos törvényjavaslat elfogadásával zárták a 2021-es év utolsó tervezett parlamenti ülését. Az állami költségvetés és a kórházreform után, kedden késő éjszaka zöldet kapott a természetvédelemről szóló törvényjavaslat is, mely célja a nemzeti parkok magasabb szintű védelme. Az egészségügyi rendszer optimalizációját szorgalmazó reform és a nemzeti parkokat érintő javaslat közös nevezője a Sme rodina kritikája.

A régió hangja

A Boris Kollár vezette mozgalom aktívan ellenezte a koalíciós partnerei által megálmodott reformok elfogadását. Hónapokon keresztül látványos ellenkampányt folytatott a nemzeti parkok irányításának átszervezése ellen, mondván: az érintett régiókban élők tartanak tőle, hogy a változás negatív hatással lesz a mindennapi életükre. Vladimíra Marcinková (ex-Za ľudí, jelenleg SaS) parlamenti képviselő üdvözölte a szavazás végeredményét, majd hozzátette:

Sajnálom, hogy a módosítás vitájában néhány képviselő kolléga hazugság és álhírek terjesztéséhez folyamodott

Leszögezte, a javaslat célja a természet rendszerszintű és egységes védelme a nemzeti parkokban. „Én is a régió embere vagyok, és nem szeretem, ha a manipulatív megnyilvánulások és mesterségesen kiváltott érzelmek túszul ejtenek. Mi, a régiók lakói rendkívül érzékenyek vagyunk a ritka természeti kincsre, amellyel Szlovákia rendelkezik, és sokan tanácstalanul állunk, mikor a fejlesztők és más mecénások pusztítják azt” – írja a közösségi oldalán. A Focus közvélemény-kutató ügynökség november második felében készített felmérése szerint a lakosság 71,9%-a támogatja a nemzeti parkok reformját, a vidéken élő válaszadók 66,9%-a szintén egyetért a tervezettel.

Kollár blokkolt

A Sme rodina képviselői megpróbálták meghiúsítani a késő esti szavazást – bár sokan jelen voltak a teremben, a politikusok tiltakozásképp kivették a szavazókártyájukat a rendszerből, így mindössze 76-an voksoltak. A házszabály értelmében a plénum határozatképtelen, ha a 150 képviselő többsége nincs jelen. A 76 képviselőből Ján Mičovský egykori mezőgazdasági miniszter szavazott a javaslat ellen, de ennek köszönhetően elérték a szükséges létszámot, így végül átment a törvényjavaslat. A tervezetet támogatta Miroslav Kollár és Tomáš Valášek független képviselő is.

Óvatosabb verzió

A módosítás értelmében a nemzeti parkok jogi szubjektummá alakulnak és az irányításuk alá fognak tartozni azok a védett területek, amelyek eddig a Szlovák Erdőgazdaság (Lesy SR) és az Állami Erdők (TANAP) jogkörébe tartoztak. A törvény a nemzeti parkokban található 3. és annál nagyobb védettségi szintbe tartozó állami erdőket a mezőgazdasági tárca hatásköréből a környezetvédelmi tárca hatáskörébe utalja. A nemzeti parkok állami kezelésben lévő területei tehát az állami természetvédelemhez kerülnek. A változás január helyett április elsején lép érvénybe. Egy módosító javaslatnak köszönhetően azonban a harmadik védettségi szintű területeket csak azt követően érinti a változás, hogy végbement a zonáció, ami egyértelmű szabályokat szab az érintett felek számára. A nemzeti parkok felosztása a szakértők szerint elengedhetetlen, és pozitív hatással van azokra a területekre, ahol a beavatkozásmentesség elve érvényesül.

Jó kezdet

„A szlovák erdők kifosztásával oligarchák és befolyásos üzletemberek érvényesítették érdekeiket a szlovák állampolgárok és a természetvédelem rovására. Ennek a gyakorlatnak véget vetünk a nemzeti parkokban” – mondta Ján Budaj környezetvédelmi miniszter.  A nemzeti parkok reformját értékelte Eduard Heger kormányfő is. „Kormányunk nemcsak kormányozni akar, hanem konkrét eredményeket hozni az emberek számára. A nemzeti parkok reformja – az uniós helyreállítási terv más reformjaihoz hasonlóan – a szlovákiai lakosság életszínvonalának emelését célozza” – tette hozzá Heger.

A tárca emlékeztetett, a 9 nemzeti park összesen 317 ezer hektárnyi területet jelent, melyből 172 ezer hektár van az állam tulajdonában, de a klímaváltozás idején az egész társadalom számára hatalmas érték. „Szlovákia kiszárad, a fiatalok elhagyják a régiókat. A működő nemzeti parkok, valamint az ellenálló erdei ökoszisztémák hozzájárulnak a klímaválság hatásainak mérsékléséhez, az ivóvíz védelméhez, és egyúttal lehetővé teszik a régiók társadalmi fejlődését” – hangsúlyozta Budaj.

A nemzeti parkok reformjának jóváhagyása a legszebb karácsonyi ajándék minden természetbarát számára Szlovákiában

– áll a Mi Vagyunk az Erdő (My Sme Les) szervezet nyilatkozatában. Az állásfoglalásban hangsúlyozták, fontos első lépésről van szó, de továbbra is rengeteg munkára lesz szükség e téren. A nemzeti parkok „felszabadítását” szorgalmazó kampány keretén belül 57 ezer ember csatlakozott a reform-tervezet támogatásához.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?