Žiga: Az ĽSNS-szel közös platform ellentétes a Smer értékrendjével

Peter Žiga
Pozsony |

A Smer két képviselőjének az ĽSNS képviselőivel létrehozott közös platformja ellentétes a Smer párt értékrendjével.

„A Smer álláspontja és értékrendje ismert és világos. Amennyiben a szóban forgó képviselők ezt nem osztják, vállalniuk kellene a felelősséget. Ennek egyik módja a távozás”

– fogalmazott Peter Žiga, a Smer alelnöke, hozzátéve: magyarázatot vár az érintett képviselőktől. Peter Pellegrini, a parlament és a Smer alelnöke hibás lépésnek nevezett bármiféle együttműködést a szélsőséges ĽSNS párttal. Bízik benne, hogy a párttársai jobb belátásra térnek.

Pellegrini hangsúlyozta: a közös platformról az érintett képviselők individuálisan döntöttek. „Vitatkozhatunk az értékekről, de elfogadhatatlan, hogy egy szélsőséges párttal tárgyaljunk ezekről. A szlovákiai szociáldemokrácia nem kötheti össze magát a szélsőségesekkel, akik a mai napig kétségbe vonják például a szlovák nemzeti felkelést” – húzta alá.

Richard Raši, a Smer alelnöke leszögezte, hogy Ján Podmanický és Marián Kéry képviselők nem tájékoztatták a kezdeményezésükről a párt többi tagját.

„Meglepődtem, amikor láttam a sajtótájékoztatójukat. Még ha nem is közvetlenül Kotlebáékról volt szó, hanem a KDŽP színeiben induló képviselőkről, először a párt vezetésével kellett volna erről egyeztetniük”

– tette hozzá. Raši hangsúlyozta, hogy nem a párt kezdeményezéséről van szó.

Denisa Saková (Smer) képviselő is osztja Žiga, Pellegrini és Raši véleményét.

„Mivel leszögeztük, hogy nem működtünk együtt az ĽSNS-szel, és soha nem is fogunk együttműködni, nem támogathatom az emmlített tagok aktivitásait. Mindenki maga felelős a saját lépéseiért, és vállalnia kell a politikai következményeket” – mondta el a TASR megkeresésére.

Az ĽSNS visszautasította, hogy összekössék a Smer párttal. Ondrej Ďurica, az ĽSNS szóvivője emlékeztetett: a múlt heti sajtótájékoztatóval, melyen a képviselőjük, Tomáš Taraba is részt vett, az ombudsmani jelentéssel kapcsolatos vitára reagáltak. Hozzátette: megmutatkozott, hogy a politikai színtér minden oldalán vannak olyan képviselők, akikhez közel áll a „veszélyes liberalizmust és a halál kultúráját” elutasító, érték alapú politizálás. Ennek alapján az ĽSNS úgy gondolja, hogy a konzervatív képviselők ebben a választási ciklusban nagy dolgokat vihetnének végbe. „Ugyanakkor mindennek az alapja a kölcsönös párbeszéd” – hangsúlyozta Ďurica.

Podmanický és Kéry Tomáš Taraba (ĽSNS) képviselővel közösen múlt héten jelentették be, hogy egy konzervatív képviselőket összefogó, közös platformot akarnak létrehozni. Ez ügyben koalíciós képviselőket is megszólítottak. Az OĽaNO mozgalom kijelentette: nem csatlakozik a kezdeményezéshez.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?