Közélet

Zborói razzia: hiába a felvétel az ütlegelésről, megúszták a rendőrök

Valamivel több mint egy évvel ezelőtt járta be a sajtót az a videófelvétel, melyen egyértelműen látszik, ahogy a rendőrök a zborói roma telepen tartott razziájukon válogatás nélkül ütlegeltek embereket, gyerekeket és időseket is beleértve.
Finta Márk

2018. május 23. 12:10

Kép a videófelvételből

Az eset vizsgálatát egy év után zárták le azzal, hogy a rendőrök nem sértettek törvényt.

A razziára tavaly áprilisban került sor, a rendőröket egy verekedés miatt hívták ki a Bártfa melletti Zboróra (Zborov). Az akció azonban elfajult, a rend őrei a felvételek tanúsága szerint oszlatni kezdték az összegyűlt tömeget, mégpedig meglehetősen agresszív módon: egyikük egy láthatóan nem védekező csoportot üt gumibottal, nem sokkal később pedig durván fellök egy idősebb nőt, aki hátat fordított neki.

Nincs itt semmi látnivaló

Tibor Gašpar országos rendőrfőkapitány egy éve vizsgálatot ígért, a túlzott rendőri fellépést a belügyminisztérium belső ellenőrzése vizsgálta ki. Végül arra jutottak, hogy ami történt, nem bűncselekmény, ezért nemrégiben lezárták az ügyet. Bár a sértettek jogi képviselője panaszt emelt, az ügyész ezt elutasította, a döntés tehát jogerős – közölte az ügyet a kezdetektől figyelemmel kísérő RTVS, mely először mutatta be a videót is.

Mint Szepsiben

A vizsgálat eredménye tulajdonképpen ugyanaz, mint a hírhedtté vált 2013-as szepsi, Bodollói úti razziáé: ott a rendőrök akcióját követően több helyi roma indokolatlan erőszak, magánlaksértés és rongálás miatt emelt panaszt. Az akcióról nem készült videófelvétel, a rendőrség belső ellenőrzése szerint ugyanakkor az ügyet körülvevő furcsaságok és kétségek ellenére nem történt törvénytelenség – az ügyben eljáró nyomozó szakértői jelentés alapján például kétségbe vonta az egyik panaszos sérüléseit mondván, azt magának is okozhatta menekülés közben. Végül a panaszt tevő roma lakosok közül több ellen hamis tanúzás miatt emeltek vádat.

Ravaszék nem örülnek

Ravasz Ábel (Híd) romaügyi kormánybiztos a Facebookon azt írta a tavaly tavaszi zborói esetről: továbbra is áll, amit egy éve állítottak, ami Zborón történt, az nincs rendben, a rendőrök kudarcot vallottak a helyszínen. „Az ilyen rendőri akciók már nem ismétlődhetnek meg. Az ilyen rosszul kezelt helyzetek nehezítik a többi rendőr munkáját is. Ha a rendőrök eljárása kétséges, azt egy független személynek kell kivizsgálnia” – jegyzi meg a kormánybiztos. Ravasz lapunknak azt mondta: pártja két kulcsfontosságú dologban látja a helyzet megoldását: egyrészt a rendőrség belső ellenőrzésének reformjában, hogy ne rendőr ellenőrizzen rendőrt az ilyen kétséges esetekben.

A hírhedté vált 2013-as szepsi razzia vizsgálata is hasonló eredménnyel zárult Rudolf Pelšoci/Plus 7 dní
A hírhedté vált 2013-as szepsi razzia vizsgálata is hasonló eredménnyel zárult (Kép: Rudolf Pelšoci/Plus 7 dní)

Kamerára mindent!

Másrészt a Híd azt is el akarja érni, hogy a rendőröknek akció közben kötelezően bekapcsolt testkamerát kelljen viselniük. Ravasz szerint ugyanis most már a hasonló razziákról biztosan készülnek majd a zboróihoz hasonló mobiltelefonos felvételek, ám igazán egyértelmű, tiszta képet az eseményekről csak az akciót elejétől végéig dokumentáló rendőrségi kamerákból kaphatnak az illetékesek.

Arra a kérdésre, mi lesz a zborói sértettekkel, és tesz-e érdekükben valamit a kormánybiztosi hivatal, Ravasz azt mondta, kapcsolatban állnak velük, de a döntéssel nagyon leszűkültek a lehetőségeik arra, hogy jogi úton folytassák az ügyet.

Továbbra sem megoldás

A zborói rendőrattak egyébként nem sokkal az után történt, hogy Robert Kaliňák (Smer) akkori belügyminiszter és Robert Fico exkormányfő arról beszéltek, represszív eszközökkel tennének rendet a roma telepeken – Kaliňák ezt egyébként később is megismételte. Néhány hete azonban már nem ő a belügyminiszter: korábbi jobbkeze, a tárca volt államtitkára, Denisa Saková váltotta. Ravasz kérdésünkre azt mondta, nem beszélt Sakovával ezekről a dolgokról, így nem ismeri az új miniszter terveit. „Az azonban nem változott, hogy a repressziós megoldásokban továbbra sem vagyok partner” – mondta Ravasz hozzátéve, reméli, nem kerül sor többé ilyen támadásokra. A zborói romák az RTVS-nek egyébként úgy nyilatkoztak, hasonló rendőrségi fellépés azóta nem volt a telepen, a rendőrök pedig érzékenyebben oldják a problémás helyzeteket.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk

Kassai rendőrök: ne hagyják a gyereket az autóban

Indul a Tablók Viadala 2019! Szavazz!

Frissítve

Kiska hivatalosan is bemutatta a pártját

Keresik a Duna-alagút átépítőjét

Az új BMW X7-tel a rengetegben

Ezért nem szabad a tévé előtt aludni

Legfrissebb galériák
Olvasta már?