Közélet

Zátonyra futott korrupcióellenes harc

Pozsony | A jelenlegi kormány legnagyobb előnye, hogy a rendőrség elkezdte kivizsgálni a prominens személyek korrupciós ügyeit, két év alatt azonban az ígért rendszerszintű intézkedések harmadát sem sikerült megvalósítani – figyelmeztet az Állítsuk meg a korrupciót alapítvány.
author
Bugár Anna

2022. március 21. 18:44

heger
Eduard Heger (OĽaNO) kormányfő szerint az ország arculatáért folytatott küzdelmet „összeesküvés és gyűlölködés” kíséri az ellenzék részéről. - TASR

A korrupcióellenes harc a 2020-as választás meghatározó tényezője volt, az Állítsuk meg a korrupciót alapítvány a kormány megalakulása után összegyűjtötte a koalíció legfontosabb vállalásait e terén. Két évvel később, a kormányzati ciklus félidejéhez érve a szervezet elemzői rámutattak: a 24 pontból mindössze 7 valósult meg, ráadásul ezek többségére még a kormányzás első évében került sor. Zuzana Petková, a szervezet elnöke emlékeztetett, a kulcsfontosságú reformokat általában a ciklus első két évében fogadják el. „Nehéz történelmi időszakot élt át, először szembe kellett néznie a világjárvánnyal, most pedig az ukrajnai háborúval, annak gazdasági következményeivel és a menekültválsággal. Ez azonban nem szolgálhat mentségül arra, hogy a kormány eddig nagyon keveset teljesített programjának korrupcióellenes részéből” – jegyezte meg Petková a reformok elfogadásának lelassulására utalva.

Vitás pontok

Az alapítvány munkatársai kiemelték, nemcsak azzal van a gond, hogy több pontban nem történt előrelépés, hanem azzal is, hogy ezek a koalíción belül vita tárgyát képezik, illetve a Sme rodina és a Za ľudí képviselői nem támogatták az egyes reformjavaslatokat a parlamentben. Példaként említik a bírósági térképet és a büntető törvénykönyv 363-as paragrafusát, amely lehetővé teszi, hogy a főügyész megszakítson egy eljárást, ha az törvénytelenül zajlik. Maroš Žilinka főügyész ezt a jogot előszeretettel gyakorolja, több fontos korrupciós ügyben is ejtette a vádakat. A politikusok körében a legnagyobb felháborodást a Gorilla-felvétellel kapcsolatos botrány váltotta ki, amelyben Jaroslav Haščák, a Penta pénzügyi csoport igazgatója ellen folyt eljárás. Vladimír Pčolinský, a Szlovák Információs Szolgálat (SIS) letartóztatott vezetője szintén a főügyész döntésének köszönhetően szabadult. A koalíciós képviselők egy része úgy véli, Žilinka megválasztása a kormány egyik legnagyobb tévedése volt, többen a lemondását, illetve a 363-as paragrafus törlését követelik. Igor Matovič (OĽaNO) pénzügyminiszter hétfőn a Rádió Express műsorában kijelentette, a Sme rodina ellenzi a főügyész hatáskörének szűkítését, ezért felelőtlenség lenne a hatályos rendelkezés módosítása. „Ha a beleegyezésük nélkül hozzálátnánk a 363-as paragrafus módosításához, akkor kilépnének a koalícióból. Ebben az esetben a koalíció két héten belül szétesik” – mondta.

Az elemzők hangsúlyozták, a kormány a közbeszerzés terén is különböző intézkedéseket ígért a korrupció csökkentése érdekében, a legutóbbi törvénymódosítás azonban az ellenőrző mechanizmusok meggyengülését eredményezte.

Kettős mérce

A szakértők szerint a nyilvánosság leginkább a Nemzeti Bűnüldözési Ügynökség (NAKA) és a Speciális Ügyészség munkájának köszönhetően fog emlékezni a kormány korrupció ellen vívott harcára. Petková szerint azonban ahhoz, hogy a társadalom korrupcióellenes beállítottsága megmaradjon, az előző választási ciklus alatt működő korrupciós hálózat felszámolását rendszerszintű változásnak is kísérnie kell. Az alapítvány igazgatója felrótta azt is, a kormány kettős mércét alkalmaz, a plágiumbotrány kapcsán például nem vonta felelősségre a saját tagjait – Igor Matovič (OĽaNO), Branislav Gröhling (SaS) és Boris Kollár (Sme rodina) sem tisztességen úton jutottak diplomához. Mindemellett, amikor a koalíciós pártokhoz közeli személy ellen indul nyomozás, megkérdőjelezik a büntetőjogi eljárás, valamint a rendőrség megbízhatóságát.

„Nehéz küzdelem”

Eduard Heger (OĽaNO) miniszterelnök az évforduló apropóján hétfőn kijelentette, az ország arculatáért folytatott kétéves nehéz és becsületes küzdelem van a kormány mögött. „A következő választási időszak kulcsfontosságú lesz az ország számára, a tét az, hogy továbbra is előre megy-e az ország, vagy hanyatlás jön és visszatér a korrupt kormányzat” – tette hozzá. Hangsúlyozta, az előző kormány irányítását átszőtte a korrupció és a közpénzek eltékozlása, elmaradtak a reformok és a „mi embereink” érdekei érvényesültek. „Az elsők között adtuk le az Európai Bizottságnak a helyreállítási tervet, és 12 éves reformszünet után beindítottuk az egészségügy reformját, a kórházak optimalizálását és a nemzeti parkok reformját, mellyel fokozottan védjük a természetet” – emlékeztetett. Heger szerint már látni a korrupció elleni harc eredményeit, ami annak köszönhető, hogy szabad kezet kaptak a bűnüldöző szervek, valamint a kormány kiállt a becsületes nyomozók, ügyészek és bírók mellett.

„Káosz és kudarc”

Peter Pellegrini (Hlas) egykori kormányfő szerint Matovič és Heger kormányzását a káosz és kudarc jellemzi. „Ha ezt a trendet követi a kormány, a káoszon és kudarcon kívül a szegénység kormánya is lesz” – véli. A pártelnök elismerte, Szlovákiának az elmúlt két évben hatalmas kihívásokkal kellett szembenéznie, Pellegrini szerint azonban épp a válsághelyzetben mutatkozik meg a kormány rátermettsége. „Szlovákia keményen ráfizetett arra kísérletre, hogy tapasztalat nélküli emberek kerültek hatalomra” – folytatta, majd kiemelte, elutasítja, hogy ezentúl az előző kormány hibáit használják kifogásként.

(ba, TASR, Denník N)

Támogassa az ujszo.com -ot

Úgy vagyunk az újságírással, mint a hivatásos zenészek: fellépünk naponta a „kőszínházban", elegáns ruhában a hűséges, bérletes közönségünk előtt, vagyis eljuttatjuk a postaládákba, árushelyekre nyomtatott napilapként a fizetős Új Szót. És mondhatjuk azt, hogy kiállunk a mélyen tisztelt publikum elé a korzón is, kicsit könnyedebben szórakoztatjuk, elgondolkodtatjuk a közönséget, érzelmeket kiváltva az erre járó tömegből. Ez az előadás pontosan olyan szenvedélyes, mint a kőszínházi fellépés, ugyanúgy sok munkával jár, mégis ingyenes. Ha tetszett, hálásan fogadjuk adományát, amit a jelképes hegedűtokba helyezhet. Eddigi felajánlásait is szívből köszönjük az új hangszerekhez, a zenekar bővítéséhez, a repertoár kiszélesítéséhez: az ujszo.com naprakész működtetéséhez.

Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra. Köszönjük.

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
A selmecbányai egyeztetés résztvevői: Szalay-Bobrovniczky Kristóf magyar, Jaroslav Naď szlovák, Jana Černochová cseh védelmi miniszter és Marcin Ociepa lengyel védelmi államtitkár(TASR-felvétel)

Ukrajna tekintetében nem egységes a V4

Putyin ann

Putyin hamarosan bejelentheti a megszállt területek annektálását

lengvarský k

Lengvarský szerint 1500 orvos tervezi benyújtani a felmondását

d

Rengéseket jelentettek a szeizmológusok az Északi Áramlat gázvezetékek meghibásodása után

infláció

Durván befékez a szlovák gazdaság

d

FOTÓK: Hosszú sorokban állnak az oroszok a grúz határ előtt

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.