Közélet

Vizsgálják a NAKA főnökét

Pozsony | Fegyelmi eljárást kezdeményezett Milan Lučanský országos rendőrfőkapitány a Nemzeti Bűnüldözési Ügynökség (NAKA) főnöke, Peter Hraško ellen, amiért törvényellenesen járt el a Tisztességes Szlovákiáért mozgalom képviselői ellen benyújtott feljelentés kapcsán.
ÚJ SZÓ-ÖSSZEFOGLALÓ

2018. november 29. 12:15

Peter Hraško - David Duducz / Plus Jeden Deň

Lučanský utasítására vizsgálták meg, törvényes volt-e a kormányellenes tüntetéseket szervező fiatalok ellen, ismeretlen személy által benyújtott feljelentés ügyében indított vizsgálat. A rendőrfőkapitány az ellenőrzés eredményeit a héten kapta meg. „Számos hiányosságot észleltek a Tisztességes Szlovákiáért kezdeményezés képviselői ellen benyújtott feljelentés kezelése során. Ezért indítványoztam fegyelmi eljárást a NAKA igazgatója, Peter Hraško ellen. További lépéseket ennek az eljárásnak a befejezése után foganatosítok” – közölte a Facebook közösségi portálon Lučanský. Döntésére még egy ideig várhatunk, ugyanis Hraško szabadságon van, így még csak nem is tudták neki kézbesíteni a fegyelmi megkezdéséről szóló határozatot.

A rendőrfőkapitány ok nélkül nem menesztheti a rendőrség képviselőit, fegyelmi vétség viszont elég indok lehet egy rendőrségi tisztségviselő leváltására. Még hónapokig eltarthat, míg a fegyelmit lezárják. Nem kizárt, Hraško azért ment hirtelen szabadságra, hogy az összes megmaradt napját merítse, s aztán önként távozzon posztjáról.

Lučanský már korábban kijelentette, hogy Hraško hazudott neki a bűnvádi feljelentésről. „A valódi információk nem egyeztek azokkal, amiket a NAKA vezetője mondott nekem. Nem ültek az időpontok, a felettes nem értékelte ki megfelelően a helyzetet a bejelentést követően, de más kétségeim is vannak” – közölte tíz napja a rendőrfőkapitány. A névtelen feljelentést arról, hogy a Tisztességes Szlovákiáért kezdeményezés képviselőinek a tevékenységét Soros György finanszírozza, Hraškónak címezték. Ő az ügyet azonnal a Nemzeti Korrupcióellenes Egységnek továbbította, amelyet korábban Róbert Krajmer vezetett. Lapértesülések szerint Hraško és Krajmer is jó kapcsolatokat ápolnak a Smerhez közeli Norbert Bödör nyitrai vállalkozóval. A nyomozó a tüntetések szervezőit egytől egyig berendelte kihallgatásra, számlakivonatokat is követelt tőlük. A kihallgatás oka a nyomozó szerint „korrupció és egyéb” volt. Arról, hogy a tüntetők tevékenységét Soros finanszírozhatja, Fico beszélt korábban. „Ma már tudjuk, hogy a tüntetések szervezői Ján Kuciak gyilkossága után olyan szervezeteket képviseltek, amelyeket Soros fizet. Mi nagyon jól tudjuk, ki kivel találkozott és milyen szerepe volt abban az időben. Mindez a nyilvánosságra kerül miután megtudjuk, ki rendelte meg a gyilkosságot” – állította Fico. A Smer később közölte, hogy az újságírók félreértelmezték Fico kijelentését, ha arra következtettek belőle, hogy az állam megfigyelte a tüntetések szervezőit. (dp, dennikn.sk)

 

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk

Ismételten megszavazták a Kiska által vétózott törvényeket

Német és angol másodosztályú meccsek a tévében

Kuciak a legismertebb újságíró

Agyonlőtték a rendőrök a strasbourgi merénylőt

Nem enyhítik a drogtörvényt

Rövidpályás úszó-vb - Hosszú Katinka aranyérmes 100 méter vegyesen

Legfrissebb galériák
Olvasta már?