Közélet

Vizsgálat indul a NAKA rendőrei ellen

Pozsony | Bérgyilkossági üggyel vádolják a Nemzeti Bűnüldözési Ügynökség (NAKA) elit rendőreit. Az ügyben a belügyminisztérium belső ellenőrzési osztálya is vizsgálatot indított.
ÚJ SZÓ-ÖSSZEFOGLALÓ

2018. szeptember 14. 12:01

Radovan Bránik biztonságpolitikai elemző szerdán osztott meg egy bejegyzést a blogján, melyben arról ír, milyen módszerekkel próbálták 2014-ben megöletni Pavel Ďurkove gyetvai vállalkozót. A gyanú szerint Ďurkovét egy másik üzletember, Martin Cibulka próbálta eltávolítani. Bránik állítja, hogy a birtokában van egy hangfelvétel, melyen Cibulka egy volt gyetvai rendőrrel, Vladimír Krnáčcsal beszél a konkurense félreállításáról. A volt rendőr összekötőként szolgálhatott a NAKA elit nyomozói és Cibulka között. Bránik úgy véli, hogy a NAKA-ban létezik egy Farkasok nevű csoport, melynek tagjait fel lehet bérelni gyilkosságok elkövetésére, ezért feljelentést is tett. A rendőrség Bránik blogjának megjelenése után tájékoztatta a belügyminisztérium belső ellenőrzési osztályát, amely már vizsgálatot indított az ügyben.

Két robbantás

Pavel Ďurkove szerint nem ez az első alkalom, hogy megpróbálták likvidálni őt és az internetes szolgáltatásokat nyújtó cégét. A támadások 2012-ben kezdtek súlyosbodni, amikor valaki felrobbantott egy bombát Ďurkove cégében. 2014-ben az eset újra megismétlődött. Mindkét ügyet a besztercebányai rendőrség vizsgálta, de végül mindkét nyomozást leállították. Bránik szerint a birtokában lévő hangfelvétel valamivel a második robbantás után keletkezhetett.

 

2018. augusztus 25. 12:06

A NAKA nyomoz a hadügyben

Az érintettek tagadnak

Cibulka elutasította a gyilkosság megrendelésével kapcsolatos vádakat. A közösségi oldalán azt állította, hogy még a bejegyzés megjelenése előtt találkozott Bránikkal, és elmagyarázta neki a történteket. „Egyetlen tényt sem vett figyelembe abból, amit mondtam. A bejegyzésből úgy tűnik, hogy egyáltalán nem vett komolyan” – írta az üzletember.

Krnáč a vádakra nem volt hajlandó reagálni. A Sme napilapnak azt mondta, hogy feljelentést tesz Bránik ellen, és ha a napilap továbbra is zaklatja őt, akkor az újságírót is feljelenti.

Még több hangfelvétel

Ďurkove a folyamatos támadások miatt elköltözött Gyetvából. Az ügyben újra vizsgálatot indítottak Bránik feljelentése alapján, melyet már a pozsonyi rendőrség vezet. Bránikra további kihallgatások várnak. A bejegyzés szerzője azt ígérte, hogy a közeljövőben további hasonló írásokat tesz közzé, mivel még több hangfelvétel van a birtokában, melyek szintén Krnáč diktafonjáról származnak. Bránik szerint a volt rendőr azért készítette a felvételeket, hogy azokkal zsarolhasson, azonban elveszítette a diktafont, amelyet Bránik külföldön rejteget.

A Ďurkove cégét ért támadások ügyébe belefolyt az SaS járási elnöke, Marek Jaďuď is, aki korábban Cibulka üzlettársa volt. Az SaS a bejegyzés megjelenése után arról tájékoztatott, hogy Jaďuďnak mindenképpen le kell mondania a pozíciójáról. (nar, Sme)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
Frissítve

Menyhárt visszalép Mistrík javára

Kitolta a fagyra a hajléktalant

Sergio Ramos és a Real Madrid is a legrosszabb arcát mutatja

A rendőrség nem akadályozza a gazdák traktoros bevonulását Pozsonyba

Halálra késeltek egy férfit Pozsonyivánkán

A fogyasztók fizetik ki az üzletek különadóját

Legfrissebb galériák
Olvasta már?