Közélet

Vita a gyógyszerek felírása miatt

Pozsony | Az utóbbi napokban komoly politikai vita alakult ki azzal a törvénymódosítással kapcsolatban, amelynek értelmében 2022-től már a specialistáknak is ki kell írniuk a gyógyszereket a páciensek számára. A változások az orvosközösséget is megosztják.
author
Nagy Roland

2022. január 20. 17:15

gyógyszer
Az utóbbi napokban politikai vita alakult ki a gyógyszerek felírását szabályozó törvény miatt. Az ellenzék szerint az új szabályok elhibázottak, a koalíció viszont úgy véli, a betegek így jobban járnak. - TASR/AP-felvétel

Ahogy arról lapunk is beszámolt, az újévtől megváltoztak a gyógyszerek felírására vonatkozó törvények. Korábban a rendszer úgy működött, hogy a szakorvosok a vizsgálatok után javasolhattak bizonyos gyógyszereket, de a recept kiírása már a körzeti orvosok dolga volt. Ezzel a felelősség is őket terhelte. Az OĽaNO parlamenti képviselői azonban kidolgoztak egy javaslatot, amelynek értelmében 2022-től a specialisták már nem ruházhatják át a recept felírását az általános orvosokra, saját maguknak kell elvégezniük ezt a feladatot.

gyógyszertár

2022. január 5. 07:00

Már kevesebb orvoslátogatással is hozzájuthatunk a gyógyszereinkhez

Ellenzéki kritika

Az ellenzéki Hlas politikusai szerint a törvénymódosítás elhibázott lett. Zuzana Dolinková, a párt alelnöke, aki korábban a Rendelői Szolgáltatók Szövetségének (ZAP) vezetője is volt, azt kifogásolta, hogy az OĽaNO képviselői és az egészségügyi minisztérium előzetesen nem egyeztetettek a szakmai szervezetekkel. Dolinková továbbá azt mondta, a páciensek bizonyos csoportjának most már nehezebb lesz hozzájutniuk a gyógyszereikhez.

„Azoknak a betegeknek, akinek a közvetlen környezetében él a szakorvosuk, nem probléma, ha a gyógyszereket is ő írja fel. Viszont azoknak a betegeknek gondot okozhat, akik olyan régiókban élnek, ahol a szakorvosi rendelők nehezen hozzáférhetők. Azt gondoljuk, meg kellene hagyni a lehetőséget, hogy adott esetben az általános orvos is felírhassa a receptet

magyarázta Dolinková.

Ismétlődő receptek

Marek Krajčí (OĽaNO) korábbi egészségügyi miniszter erre reagálva azt mondta, nem igaz, hogy a betegek az újévtől nehezebben juthatnak hozzá a gyógyszereikhez.

A körzeti orvos továbbra is felírhatja azokat a recepteket, amelyeket a specialisták még 2021-ban ajánlottak. A páciensek számára az lesz a pozitív változás, hogy ha 2022-ben ismét meglátogatják a szakorvost, akkor a kezelés után nem kell még elmenni a körzeti orvoshoz is, hanem azonnal mehet a gyógyszertárba, hogy kivegye a készítményeket

reagált az egykori miniszter.

Megjegyezte, azoknak a betegeknek sem kell aggódniuk, akik messze laknak a szakorvosi rendelőtől, hiszen az elektronikus recepteknek köszönhetően nem kell állandóan visszamenni a specialistához, ha elfogy a gyógyszer. A rendszer ugyanis lehetővé teszi, hogy a szakorvosok is felírhassák az úgynevezett ismétlődő elektronikus receptet. Ennek lényege, hogy miután elfogyott a gyógyszerük, a betegek azonnal ki is vehetik az újabb adagot, mivel az elektronikus rendszerben automatikusan megjelenik a következő recept. Ezt egészen addig lehet ismételgetni, amíg a szakorvos újabb ellenőrzésre nem hívja a pácienst.

Galéria
A változás az év eleje óta van érvényben. A képviselők ezt azzal indokolták, hogy az eddig érvényes eljárás túlterheli a körzeti orvosokat, és szükségtelenül megnöveli rendelőik látogatottságát.
A tavaly kiadott, gyógyszerekre vonatkozó ajánlások a törvénymódosítás után is érvényesek - közölte Ondrej Sukeľ, a  Szlovák Gyógyszerészkamara (SLeK) elnöke. Biztosított továbbá, hogy a betegeknek nem kell aggódniuk a kezelés elérhetősége és a receptek érvényessége miatt.
Az SLeK azt javasolja, hogy térjenek vissza az eredeti eljáráshoz, és széles körű szakmai vitát szeretne a receptek felírásáról. "Különösen az e-egészségügy és a kapcsolódó folyamatok összefüggésében, ami 2022 szeptemberétől lehetővé tenné a minőségi módosítást" - tette hozzá Sukeľ.
Az új módosítás leginkább az időseket és a krónikus betegeket érintenik, akiknek több szakorvoshoz kell járniuk, hogy kezeltethessék magukat.
+1

Richard Raši, a Smer egykori egészségügyi minisztere (jelenleg Hlas) viszont azt mondta, az elektronikus receptnek is megvannak a hiányosságai. Kiemelte, sok szakorvos – főleg az idősebb, nyugdíj előtt álló specialisták – nem ért megfelelően a rendszerhez, ezért az ismétlődő receptek kiírása gondot okozhat.

Tehermentesítés

Monika Palušková, a Szlovákiai Háziorvosok Szövetségének (SVLS) vezetője nem osztja a Hlas képviselőinek elutasító véleményét. Az egészségügyi minisztérium által szervezett sajtótájékoztatón tegnap arról beszélt, az új törvény egyfajta tehermentesítésként szolgál a körzeti orvosok számára. Mint mondta, már a világjárvány kirobbanása előtt is komoly gondot okozott Szlovákiában a gyakori orvoslátogatás, különösen a háziorvosok számára. A koronavírus csak rontott a helyzeten. Palušková adatai szerint 2021-ben az általános orvosok által felírt összes recept mintegy 37 százalékát alkották a szakorvosok javaslatai.

„Én körzeti orvosként nemcsak a beteg aktuális egészségügyi állapotát veszem figyelembe. Tekintettel kell lennem arra is, nincs-e a páciensnek valamilyen allergiája, nem szed-e más gyógyszert, nem lesz-e keresztreakció, és így tovább. A szlovák közvélemény még a járvány elején felfigyelt arra a jelenségre, hogy a páciensek nem tudnak bejutni a háziorvosukhoz, mert nem veszik fel a telefont és nem tudnak velük kapcsolatba lépni. És most képzeljék el azt, mi mindent kell csinálnia egy általános orvosnak: szűrővizsgálatokat, kezeléseket, beteglátogatásokat, és még ehhez hozzáadódik, hogy mások receptjét is fel kell írniuk. Az ilyen »idegen« receptek felírása akár 22,5 órát is elvehet az orvosok idejéből

vélekedett az SVLS vezetője.

Szakmai ellenérvek

Az új törvény nemcsak a politikusokat, hanem a szakmai közvéleményt is megosztja. Mária Lévyová, a Páciensek Jogvédő Szövetségének (AOPP) elnöke úgy gondolja, a törvény megnehezíti azoknak a betegeknek a dolgát, akik egyszerre több egészségügyi problémával is küzdenek, ezért több szakorvost is látogatnak.

„Korábban az összes gyógyszerüket egy helyen intézhették el, mégpedig a körzeti orvosuknál, most viszont minden egyes specialistát külön kell felkeresniük”

– jelentette ki, hozzátéve, azzal sem ért egyet, hogy a módosítást egy képviselői javaslat formájában fogadták el, és nem tárgyaltak róla előzetesen a többi szakszervezettel.

Hasonló aggályokat fogalmazott meg a már említett Rendelői Szolgáltatók Szövetsége (ZAP) is. Jaroslava Orosová, a szervezet vezetője szintén a hiányzó kommunikációt rótta fel, valamint azt, hogy a szakorvosi rendelők leterheltsége is legalább akkora probléma, mint az általános orvosoké, ezzel pedig a minisztérium nem foglalkozik.

Az egészségügyi tárca és a javaslat beterjesztői úgy oldanák meg a feszült helyzetet, hogy tárgyalóasztalhoz hívják a szakmai szervezetek képviselőit.

„Egy platformot hozunk létre, amely megoldja majd a felmerült problémákat, és mindenki tudni fogja, mi a teendője”

– jelentette ki Eva Horváthová, az OĽaNO parlamenti képviselője.

Támogassa az ujszo.com -ot

Úgy vagyunk az újságírással, mint a hivatásos zenészek: fellépünk naponta a „kőszínházban", elegáns ruhában a hűséges, bérletes közönségünk előtt, vagyis eljuttatjuk a postaládákba, árushelyekre nyomtatott napilapként a fizetős Új Szót. És mondhatjuk azt, hogy kiállunk a mélyen tisztelt publikum elé a korzón is, kicsit könnyedebben szórakoztatjuk, elgondolkodtatjuk a közönséget, érzelmeket kiváltva az erre járó tömegből. Ez az előadás pontosan olyan szenvedélyes, mint a kőszínházi fellépés, ugyanúgy sok munkával jár, mégis ingyenes. Ha tetszett, hálásan fogadjuk adományát, amit a jelképes hegedűtokba helyezhet. Eddigi felajánlásait is szívből köszönjük az új hangszerekhez, a zenekar bővítéséhez, a repertoár kiszélesítéséhez: az ujszo.com naprakész működtetéséhez.

Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra. Köszönjük.

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
Lapos Ildikó 1470 szavazattal első helyen végzett a képviselőjelöltek közt (A szerző felvétele)

Több női képviselője is van Nagymegyernek

df

Ezek a háztartások fizetnek majd a legtöbbet 2023-ban az energiáért!

Igor Matovič

Matovič tíz százalékkal csökkentené az éttermekben és sportlétesítményekben nyújtott szolgáltatások áfáját

vonatbaleset

Helyreállt Komáromnál a vasúti forgalom

tanársztrájk
Frissítve

Forrongó magyarországi pedagógusok

ed

Mikor és mekkora összeget fog kapni? Hamarosan megérkezik a 14. nyugdíj!

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.