Vissza kell fogni a füstölést

Pozsony |

<p>Évtizedekre lesz szükségünk, hogy teljesítsük a párizsi klímaegyezményből fakadó kötelezettségeinket. Szlovákiában a jelenlegi szint ötödére kellene csökkenteni a károsanyag-kibocsátást, vagy ötszörösen fokozni felfogásuk hatékonyságát. A környezetvédők szerint a kormány nagyon szerény vállalást tett.</p>

Víztárózók kiépítésével, a szigetelésbe, a közlekedésbe és az alternatív energiaforrásokba való befektetések által kíván a szlovák környezetvédelmi tárca megfelelni a nemzetközi klímamegállapodás követelményeinek. A hétvégén 195 ország képviselői egyeztek meg arról, hogy a Föld légkörének felmelegedését 2 Celsius-fok alatt fogják tartani az iparosodás előtti mértékhez képest. Az egyezményt elfogadták, 2017 áprilisáig kell aláírni, majd a nemzeti parlamentek ratifikációja következik. A megállapodást a szlovák törvényhozásnak is ratifikálnia kell. A környezetvédelmi tárca szerint Szlovákia már eddig is jól teljesített a felmelegedés elleni harcban, mivel 1990 óta 41 százalékkal csökkent az ország károsanyag-kibocsátása. „Ezzel jócskán túlléptük a nemzetközi kötelezettségeket” – közölte Maroš Stano minisztériumi szóvivő. Stano szerint hozzájárult az eredményekhez, hogy a kormány elfogadta a klímaváltozás következményeihez való alkalmazkodás stratégiáját. A párizsi megállapodás mindazonáltal komoly intézkedéseket kíván, hiszen így is ötödére kell csökkentenünk a kibocsátást. „2013-ban 44 millió tonna káros anyagot bocsátottunk ki a légtérbe, míg a természetben 8 millió tonnányit fogtunk fel. Ahhoz, hogy semleges arányt érjünk el, az ötödére kellene csökkenteni a kibocsátást, vagy a felfogás hatékonyságát az ötszörösére növelni” – mondta Stano. Ez egyik napról a másikra nem érhető el, az egyezmény célja, hogy fokozatosan át lehessen állítani a gazdaságot erre a rezsimre. A Greenpeace szlovákiai szervezete azonban elégtelennek tartja a kormány intézkedéseit. „Szlovákiában a szén-dioxid-kibocsátás folyamatosan csökken, de ez egyáltalán nem a célirányos állami politika, esetleg a zöldenergia-források támogatásának eredménye” – nyilatkozta lapunknak Miroslava Ábelová, a Greenpeace itteni szóvivője. Ábelová szerint a kormány aránytalanul támogatja a szénbányászatot és -felhasználást az egyéb energiaforrásokkal, például a szélerőművekkel szemben. „Fel kellene hagyni a szénbányászat aránytalan támogatásával, ám ez Robert Fico egyik kedvenc területe, amire az adófizetők pénzét költi” – állítja Ábelová.
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!