Vigyázz ezzel a manipulációs technikával – bárki áldozatául eshet a love bombingnak

7dc7b809-71df-4411-8eec-1fe083007348_phpniaabh

Az első randi után arra ébredsz, hogy „jó reggelt, szerelmem”, a második után egy csokor tulipán vár rád az irodában, a harmadikon pedig karizmatikusan „viccelődik” a közös jövőtökről. Ilyenekor úgy érzed, hogy belecsöppentél egy tündérmesébe, de a valóságban manipulatív taktikák áldozata lehetsz.  

A szerelmi "bombázó" tökéletes partnernek tűnhet, de a valóságban hamis környezetet teremt, hogy úgy tűnjön, ő a megfelelő ember számodra - mondta Tindri Devyn Simone, párkapcsolati szakértő.  

A szerelmi bombázást a túlzott figyelem, csodálat és a végtelen szeretet kinyilvánítása jellemzi, amelynek célja, hogy a befogadó úgy érezze, lekötelezettje a bombázónak

 - tette hozzá Sasha Jackson terapeuta.  

Ezt a hátborzongató taktikát gyakran alkalmazzák nárcisztikusok, erőszaktevők, sőt, még egyes szektavezetők is ezzel hálózzák be az embereket.  

A "love bombing" kifejezést az 1970-es évek óta használják a pszichológiában. Az Egyesült Államokban az Egyesítő Egyház (egy hírhedt szekta, amely tagjait közismertebb nevén moonistáknak nevezik) szerelmi bombázással bátorította az újoncokat, hogy csatlakozzanak a közösségükhöz. Más nárcisztikus szektavezetők, például Jim Jones (a Peoples Temple nevű szekta alapítója) és David Koresh (a dávidista hetednapi adventisták vezetője) is hasonló módszert alkalmaztak a túlzott pozitív megerősítésre, hogy az egység és hűség érzését keltsék.  

"Ez a határok hiányára utal" - magyarázza Dr. Mark Griffiths, a viselkedési függőség professzora.  

Az utóbbi években egyre szélesebb körben ismerték fel a koncepciót, mint a kapcsoaltokban történő visszaélés esetében gyakran alkalmazott taktikát. Bár a szerelmi bombázásról leggyakrabban a romantikus kapcsolatok kapcsán beszélnek, bármilyen más mérgező kapcsolatban előfordulhat - barátságok, családi vagy akár munkahelyi kapcsolatok esetében is.  

A fogalom a TikTok-on is nagy figyelmet kapott, ahol a “lovebombing” hashtag jelenleg több mint 800 millió megtekintéssel rendelkezik.  

A love bombing alatt általában egy olyan taktikát értünk, amellyel egy személy gátlásait csökkentjük, hogy elnyerjük a bizalmát. Romantikus vagy más kapcsolatokkal összefüggésben a bántalmazók gyakran használnak arra, hogy manipulálják a célpontjukat mély köteléket és kapcsolatok kialakítására.  

"A szerelmi bombázás az egyik legalattomosabb taktika, amelyet egy bántalmazó alkalmazhat. Gyakran egy kapcsolat elején vagy egy bántalmazási incidenst követő békülési kísérlet során is alkalmazzák" – mondta Rebecca Goshawk, a Solace Women's Aid egyik vezetője.  

Az teszi olyan zavarba ejtővé (és nehezen észrevehetővé), hogy kezdetben valójában nagyon jól érzi magát az ember a bőkezű ajándékok, a túlzott figyelem vagy a bombázó véget nem érő bókjai által biztosított dopamin- és endorfinszint-emelkedésnek köszönhetően. Különlegesnek, szeretettnek, értékesnek és méltónak érzi magát

- teszi hozzá Goshawk.  

A szerelmi bombázás sokféle formát ölthet. Az állandó "szeretlek"-től kezdve a “te jelented nekem a világot”-on át egészen a "minden barátom szeret téged" és ehhez hasonló mondatok ismételgetéséig. Az is gyanús lehet, ha a partnered váratlanul meggondolja magát valamilyen jelentős döntéssel kapcsolatban - például, ha eddig azt állította, hogy nem akar gyereket, aztán hirtelen azt mondja, hogy alig várja a közös gyerekeiteket. A fordulópont általában akkor következik, amikor úgymond "biztonságban" vagy, tehát már a sajátjának érez. Nagyjából egy hónappal a kapcsolat hivatalossá tétele után romantikus “jó reggelt” üzenetek helyett éjszaka telefonál, mert azt hiszi, megcsalod. Csak ezután kezdesz majd rájönni, hogy az ajándékok és a gyengéd szavak nem voltak ingyen.  

"A szerelmi bombázás nagyrészt tudattalan viselkedés" - magyarázta a szakértő. "Arról szól, hogy ténylegesen megnyerjük a másik embert. Amikor a nárcisztikus úgy érzi, hogy valóban megszerezte az illetőt, és biztonságban érzi magát a kapcsolatban, általában sebességet vált, és nagyon követelőzővé vagy manipulatívvá válik." 

A szerelmi bombázók úgy érzik, hogy az érzelmi űrt egy másik ember szeretetével kell kitölteniük, de amint biztonságban érzik magukat a kapcsolatban, felszínre kerülhetnek a valódi érzéseik

– folytatta.  

"Úgy érezheted, hogy a szerelmi bombázónak ugyanannyi szeretettel és hűséggel tartozol az extra ajándékokért és figyelemért cserébe, de a szeretet valódi kifejezése nem igényel viszonzást, és belülről fakad" - fejezte be Goshawk.  

A love bombing a pszichológiai manipuláció egyik formája, és egy ördögi kört hoz létre. A végtelen szeretet a manipuláció és a követelőzés követi, bocsánatkérésül pedig ismét elhalmoz ajándékokkal az illető. Amint ismét biztonságban érzi magát, minden kezdődik elölről. Ez gyakran más manipulációs taktikák alkalmazásához is vezethet, például az ún. “gaslihting”-hoz (amikor az illető addig manipulálja az áldozatát, hogy az kételkedni kezd a valóságban). 

Mindezek ellenére normális, ha valaki erős vonzalmat érez a szerelmi bombázó iránt, vagy akár megbocsátja a viselkedését. Amikor a nárcisztikusok arra összpontosítanak, hogy irányítsanak valakit, mélyen gyökerező bizonytalanságot keresnek, és megtalálják a módját, hogy kihasználják azt. Az áldozat úgy érezheti, hogy ez a személy valóban megérti, és olyannak látja, amilyen valójában. Laura esetében pontosan ez történt: 

"Több év után végre találkoztam egy férfival, aki minden elvárásomnak megfelelt. Vicces volt, intelligens és sikeres, jó állása, autója és lakása is volt, de legfőképpen családra vágyott. Alig két hét múlva bemutatott a barátainak, mint a leendő feleségét, néhány nap múlva pedig már arról áradozott, hogy vesz egy lakást, ahol elkezdhetem berendezni a gyerekszobát. Egy hónap múlva kaptam egy új Bottega Veneta kézitáskát, csak azért, mert szeret. Az egész olyan gyorsan ért véget, ahogy elkezdődött" - mesélte szomorúan Laura.  

Később rájöttem, hogy csak irányítani akart, és megmutatni egy csomó hozzá közel állónak, hogy van még egy nő a listáján, aki őrülten szerelmes belé.

Bár mindenki képes a szerelmi bombázásra, a szakértők egetértenek, hogy leggyakrabban a nárcisztikus személyiségeknél fordul elő. A nárcisztikus zavarban szenvedő emberek alacsony önértékelésük ellenére egyedülállónak tartják magukat, és csodálatra, dicséretre vágynak. Ez nem az önszeretetből fakad, hanem inkább a nemkívánatosságtól való félelemből. A szándék nem a valódi szeretet kimutatása, hanem az irányítás és a személyes haszonszerzés. Ahogy a kapcsolat folytatódik, a személy más módon is manipulatívvá válik, például távolságtartó és rideg lesz. Laura esetében is ez volt a helyzet: 

Két hónap után olyan lett, mintha kicserélték volna. Féltékeny volt, és nem hagyott lélegezni. Azzal büntetett, hogy nem adott hírt magáról, és végül teljesen kitörölt az életéből. Éppen abban a pillanatban utasította el a petesejtjeim lefagyasztását, és hittem, hogy ő nekem az igazi.

Mint az érzelmi bántalmazás minden formája, a love bombing is számtalan módon érintheti az áldozatokat. Befolyásolhatja a mentális egészségüket, a jövőbeli kapcsolatokhoz való viszonyukat és a meglévő kapcsolataikat. Egyeseknél a zavarodottságot és önvádaskodást okoz: 

"Hatalmas hatással volt rám. A Paľoval való kapcsolat depresszióba és szorongásba taszított. Elkezdtem magamat hibáztatni. Azt hittem, hogy nem vagyok elég jó, csinos, vékony vagy extrovertált. A harmincas éveimben ez tényleg hatással volt a viselkedésemre más kapcsolataimban" - mondta Laura. 

Az is előfordult, hogy kényelmetlenül érezte magát, ha ajándékot kapott partnerétől, mert attól tartott, hogy később az elköteleződéssel hozhatja összefüggésbe. 

Hogyan lehet ebből kilábalni? A támogatás igénybevétele, például terápia vagy a bántalmazó kapcsolatokban élők számára létrehozott támogatócsoportok látogatása segíthet feldolgozni a love bombing hatásait és következményeit. 

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?